Μπορώ να μάθω για τη γονιμότητά μου;


Ο γυναικολόγος Βασίλειος Σαράφης και η βιολόγος Γεωργία Λαγοδόντη γράφουν για τη γονιμότητα και όλα όσα πρέπει να ξέρουν - άνδρες και γυναίκες - για αυτή.


Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολλές γυναίκες και ανδρες είτε γιατί έχουνε προσπαθήσει να επιτύχουνε εγκυμοσύνη χωρίς αποτέλεσμα είτε γιατί λόγω της ηλικίας τους γνωρίζουνε ότι η γονιμότητα τους μπορεί να έχει πάρει την φθίνουσα πορεία. Στην πράξη σήμερα μπορούμε με σύγχρονες εξετάσεις να ελέγξουμε μία σειρά παραμέτρων που σχετίζονται με τη γονιμότητα της γυναίκας και του άνδρα.

 Ωοθηκικές εφεδρείες: αναφέρεται στο απόθεμα ωαρίων στις ωοθήκες μιας γυναίκας, το οποίο μειώνεται όσο περνάνε τα χρόνια. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος με υπέρηχο υψηλής ευκρίνειας από εξειδικευμένο ιατρό μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια το απόθεμα των ωαρίων. Γνωρίζει έτσι η γυναίκα, πού βρίσκονται ηλικιακά οι ωοθήκες της σε σχέση με την ημερολογιακή της ηλικία. Για κάποιες γυναίκες φαίνεται ότι η μείωση της ποσότητας των ωαρίων σχετίζεται και με την ποιότητά τους, ενώ το τελευταίο σχετίζεται με το χρόνο που θα χρειαστεί για τη σύλληψη. Η εξέταση αυτή είναι απαραίτητο να γίνεται σε κάθε γυναίκα άνω των 30 ετών που δεν έχει ολοκληρώσει την οικογένεια της και έχει ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης, από την μητέρα της (μικρότερη των 50 ετών).

 

  • Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία. Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για γυναίκες που έχουνε προσπαθήσει για εγκυμοσύνη αλλά δεν έχει επέλθει μετά από 1 χρόνο προσπάθειας. Εφόσον έχει αποκλειστεί ανδρικός παράγοντας υπογονιμότητας, οι σάλπιγγες μπορούνε να ελεγχθούνε σήμερα με τη νέα αυτή μέθοδο. Η εξέταση γίνεται στο ιατρείο από τον γυναικολόγο με ειδικό σκιαστικό χωρίς χρήση ακτινοβολίας. Επιπλέον στον ίδιο χρόνο ελέγχονται λεπτομερώς η μήτρα, οι ωοθήκες και το απόθεμα τους σε ωάρια.

 

  • Εξειδικευμένη εξέταση σπέρματος για τον ανδρα. Η εξέταση αυτή προϋποθέτει τη λεπτομερή εξέταση ενός δείγματος σπέρματος από τον άνδρα μετά από αποχή συνήθως δύο ημερών. Τα νέα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως προς την εξέταση αυτή και η εξειδικευμένη γνώση για τη μέτρηση του αριθμού των φυσιολογικών και μη σπερματοζωαρίων παρέχει πολύτιμες πληροφορίες στο ζευγάρι. Οι άνδρες που καπνίζουνε επιβάλλεται να εξεταστούνε αφού η ειδική εξέταση της μορφολογίας των σπερματοζωαρίων αποβαίνει πολλές φορές παθολογική, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης σε κάθε μήνα προσπάθειας.

 Ο Βασίλης Σαράφης είναι γυναικολόγος με εξειδίκευση στη Γονιμότητα και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στο Λονδίνο. Διετέλεσε
Επιμελητής Consultant στο Center of Reproduction and Advanced Technology, Create Health στο Λονδίνο για 4 χρόνια.

Η Γεωργία Λαγοδόντη είναι βιολόγος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Είναι πιστοποιημένη από τον Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας για τη διενέργεια σπερμοδιαγράμματος.

 

Διεύθυνση: Ρουσβελτ 18, πλατεία Ταχυδρομείου, Λάρισα, τηλ 2411 117372
www.fertility-point.com

 

 

Σχετικά Άρθρα

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram