Θυρεοειδής αδένας και υπογονιμότητα


Ο ενδοκρινολόγος Γεώργιος Μητιός εξηγεί πως οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.Στη σημερινή εποχή βρισκόμαστε, πλέον, στη φάση που ξεπεράσαμε το πρώτο στάδιο διαπίστωσης – αναγνώρισης του προβλήματος της ανθρώπινης υπογονιμότητας. Οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (προϊόντα τεράστιας προόδου στη  βιολογία – ιατρική – τεχνολογία) πλημμύρισαν με παιδικές φωνούλες χιλιάδες οικογένειες.

Οι αέναες προσπάθειες της επιστήμης αναβάθμισαν τα τελευταία χρόνια τον ήδη σημαντικό ρόλο κάποιων παραγόντων, οι οποίοι, αν και δεν ανήκουν αυστηρά στο γεννητικό σύστημα, μπορεί να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία μιας προσπάθειας για τεκνοποίηση. Ένας τέτοιος παράγοντας είναι ο θυρεοειδής αδένας.

Πέρα λοιπόν από τις ήδη γνωστές καταστάσεις του υποθυρεοειδισμού και του υπερθυρεοειδισμού, που απαιτούν, ούτως ή άλλως, ρύθμιση από τον ενδοκρινολόγο, κλινικές μελέτες ανέδειξαν τη μεγάλη σημασία της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας σε θέματα υπογονιμότητας και καθ’ έξιν αποβολών. Τα νεότερα δεδομένα μάλιστα φέρνουν στο φως ένα νέο, εξαιρετικά ενδιαφέρον τομέα βασικής έρευνας.

Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (χρόνια θυρεοειδίτιδα ή θυρεοειδίτιδα Hashimoto) είναι αυτοάνοσο νόσημα, κατά το οποίο ο οργανισμός παράγει αυτοαντισώματα έναντι του ιδίου αδένα, με τελικό αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία αυτού.

Η διάγνωση της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας συνήθως, έγκειται στην ανεύρεση αυξημένου τίτλου αντιθυρεοειδικών αυτοαντισωμάτων στον ορό του αίματος (αντιθυρεοσφαιρινικά και έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης).  Σε κάποιες περιπτώσεις όμως αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς ένα ποσοστό ασθενών, αν και πάσχει από αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, δεν έχει παθολογικές αιματολογικές  εξετάσεις. Σ’ αυτές  τις περιπτώσεις, καταλυτικό ρόλο παίζει το υπερηχογράφημα του αδένα, τα χαρακτηριστικά ευρήματα του οποίου βάζουν και τη διάγνωση του νοσήματος.

Έχοντας πλέον τεκμηριωθεί η διάγνωση, η χορήγηση θυροξίνης, ακόμα και σε ευθυρεοειδικές γυναίκες, όπως έχει αποδειχθεί, βελτιώνει τη γονιμότητα, ελαττώνοντας και την πιθανότητα αποβολής κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Με την επίτευξη της κύησης, συνεχίζεται η θεραπεία με θυροξίνη σε όλη τη διάρκειά της, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο για τη μητέρα και το έμβρυο, με την ανάλογη, βέβαια παρακολούθηση από τον ειδικό ιατρό – ενδοκρινολόγο.

Παράλληλα, λοιπόν, με την ιλιγγιώδη ταχύτητα επιστημονικών ανακαλύψεων σε εντελώς νέα πεδία μελέτης της ανθρώπινης αναπαραγωγής, η διεξοδικότερη έρευνα κάποιων ήδη γνωστών πτυχών του θέματος μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα ευχάριστες εκπλήξεις, τόσο για τον επιστήμονα – κλινικό ιατρό όσο βέβαια και για την κοινωνία.   


 

Ο κ. Γεώργιος Μητιός είναι ενδοκρινολόγος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram