Δυσανεξία στη γλουτένη και πως θα την αντιμετωπίσετε


Η δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια πάθηση του εντέρου η οποία προκαλείται από ευαισθησία στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και στη βρώμη.

Η δυσανεξία στη γλουτένη θεωρείται αυτοάνοση νόσος στην οποία ο οργανισμός με το ερέθισμα της γλουτένης ενεργοποιεί ανοσολογικούς μηχανισμούς που προκαλούν βλάβη στην εσωτερική επιφάνεια του λεπτού εντέρου, καταστρέφοντας τις λάχνες του κι επηρεάζοντας τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων. Αυτό που προκαλεί απορία είναι ο λόγος για τον οποίο αυτοί οι σπόροι βλάπτουν τον εντερικό βλεννογόνο κάποιων ατόμων, όταν για τους περισσότερους από μας η γλουτένη είναι μια απλή πρωτεΐνη η οποία αφομοιώνεται εύκολα από τον γαστρεντερικό σωλήνα και δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα.

Μπορεί να εμφανιστεί στα βρέφη μετά την ηλικία των έξι μηνών, όταν εισάγονται στη διατροφή τους τα δημητριακά, αλλά και σε ενηλίκους που μπορεί να ζουν χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια και να τα εμφανίσουν αργότερα. Τα συμπτώματα διαφέρουν συχνά από περίπτωση σε περίπτωση και ανάλογα με την ηλικία. Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια πάθηση που μεταβιβάζεται συνήθως από γενιά σε γενιά. Εάν εντοπίσετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Συμβιώνοντας με το πρόβλημα

Η κοιλιοκάκη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, χωρίς φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις. Μοναδική θεραπεία αποτελεί μια ιδιαίτερα προσεγμένη διατροφή με τροφές χωρίς γλουτένη, που βοηθά στην επαναφορά του τοιχώματος του λεπτού εντέρου στην κανονική του κατάσταση και φυσικά στον απόλυτο έλεγχο της πάθησης. Με τη συνεργασία του διατροφολόγου θα διαμορφώσετε το ιδανικό διαιτολόγιο που όχι μόνο θα είναι ελεύθερο γλουτένης, αλλά θα είναι ταυτόχρονα ισορροπημένο και θα καλύπτει τις αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις του ασθενή. Θα χρειαστεί αρχικά να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια ώστε να αφαιρέσετε τη γλουτένη από τη διατροφή, καθώς είναι «κρυμμένη» σε διάφορες τροφές. Το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα κέικ, τα μπισκότα είναι από τα προφανή τρόφιμα που θα πρέπει να αντικατασταθούν. Όμως το κακάο, τα κορν φλέικς, οι σοκολάτες, τα παγωτά, οι γκοφρέτες, οι σάλτσες, τα αλλαντικά, τα μπιφτέκια, οι τσίχλες, οι οδοντόκρεμες, τα καλλυντικά, τα φάρμακα και άλλα θέλουν επίσης έλεγχο και, όταν κρίνεται αναγκαίο, αντικατάσταση από άλλα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Επίσης, προσοχή στα αναγραφόμενα συστατικά των τυποποιημένων προϊόντων όταν περιέχουν σιτάλευρο, ίχνη δημητριακών, πρωτεΐνες δημητριακών, συγκεκριμένα συντηρητικά ή χρωστικές. Ακόμα και μικρές ποσότητες γλουτένης μπορεί να κάνουν ζημιά ή να αποτρέψουν την ανάρρωση.

Σχετικά Άρθρα

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram