Ολική αρθροπλαστική και αρθροσκόπηση ισχίου


Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Κωνσταντίνος Μακρίδης γράφει για την ολική αρθροπλαστική και αρθροσκόπηση με μέθοδο ελάχιστης επεμβατικότητας.

Η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική γίνεται όλο και πιο συχνή στα διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα. Επειδή οι τομές είναι μικρές, οι ασθενείς τείνουν να έχουν μικρότερους χρόνους νοσηλείας, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών και γενικά συντομότερη ανάρρωση.


Στην ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική του ισχίου
, η χειρουργική διαδικασία είναι παρόμοια με αυτήν που εφαρμόζεται στην κλασσική τεχνική για την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, αλλά υπάρχει λιγότερη διατομή των ιστών που περιβάλλουν το ισχίο. Το μήκος της τομής εξαρτάται από το μέγεθος του ασθενούς και συνήθως κυμαίνεται από 5 έως 10 εκατοστά. Τα τεχνητά εμφυτεύματα είναι επίσης τα ίδια, ωστόσο χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα χειρουργικά εργαλεία που απαιτούνται για την προετοιμασία της κοτύλης και του μηριαίου οστού. Η τεχνική είναι ιδανική για λεπτούς, νεότερους και υγιέστερους ασθενείς, ενώ είναι λιγότερο κατάλληλη για αυτούς που είναι υπέρβαροι, μυώδεις και έχουν σημαντική παραμόρφωση της άρθρωσης του ισχίου.


Η Αρθροσκόπηση Ισχίου
είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος όπου με μια ειδική κάμερα απεικονίζεται η ανατομία της άρθρωσης στην οθόνη και με τη χρήση συγκεκριμένων αρθροσκοπικών εργαλείων γίνονται οι απαραίτητες επεμβάσεις.

Η διαδικασία εκτελείται με τον ασθενή τοποθετημένο σε ένα τραπέζι έλξης σε ύπτια ή πλάγια θέση ανάλογα με την προτίμηση του χειρουργού. Εφαρμόζεται έλξη στο προσβεβλημένο πόδι μετά την τοποθέτηση του ποδιού σε μια ειδική μπότα. Με τη βοήθεια ειδικών βελονών, οδηγών και διαστολέων δημιουργούνται οι αρθροσκοπικές πόρτες (οπές 0,5 εκ.) για την είσοδο της κάμερας και των χειρουργικών εργαλείων.

Η νοσηλεία είναι μιας ημέρας, ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την επομένη και ακολουθεί το ειδικό για την πάθηση πρωτόκολλο φυσικοθεραπείας. Οι κύριες ενδείξεις για την αρθροσκόπηση του ισχίου είναι η κοτυλο-μηριαία πρόσκρουση, οι ρήξεις του επιχειλίου χόνδρου, η αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων, η βιοψία, η έκπλυση του ισχίου σε λοίμωξη, η αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών, οι βλάβες του στρογγύλου συνδέσμου, η τενοντίτιδα του λαγονοψοΐτη μυός, οι ρήξεις του μέσου και μικρού γλουτιαίου μυός, η τροχαντηρίτιδα, η αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα του ισχίου σε νέα άτομα, το σύνδρομο απιοειδούς μυός (πίεση του ισχιακού νεύρου) και η άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής.


Ο Κωνσταντίνος Γ. Μακρίδης είναι Χειρουργός Ορθοπαιδικός MD, MSc, PCAOSD, PhD.c*, υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει μετεκπαιδευθεί για 4 έτη στην Αγγλία και τη Γαλλία πάνω στις αθλητικές κακώσεις και αρθροσκοπήσεις του άνω και του κάτω άκρου, στις ολικές αρθροπλαστικές του ισχίου-γόνατος-ώμου, στο Ορθοπαιδικό τραύμα και στη χειρουργική της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης.Εφαρμόζει την τεχνική της ελάχιστης επεμβατικότητας στο ισχίο και κατέχει δίπλωμα για την χειρουργική του γόνατος με πλοήγηση υπό τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Αγγλία έχει συνεργαστεί με την Ιατρική Ομάδα της Liverpool FC και τώρα είναι υπεύθυνος Αθλητίατρος ποδοσφαιρικής ομάδας της Football League.

Σχετικά Άρθρα

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram