Ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική


Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ Στέφανος Λαζαρίδης γράφει για την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια ως προς την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση τεχνικών Ελάχιστα Παρεμβατικής Χειρουργικής (Minimally Invasive Surgery).

 

Η εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας στη Χειρουργική (Ρομποτική χειρουργική, χειρουργική με Laser, πλοήγηση με χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή / Navigation, κτλ) προσφέρει πλέον τη δυνατότητα να τελεστούν πολύπλοκες και μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις με τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό των ιστών. Ελάχιστα Παρεμβατικές τεχνικές στην Ορθοπαιδική, εφαρμόζονται πλέον για την Αρθροπλαστική του Γόνατος και Ισχίου, τη χειρουργική του Ποδιού, τη χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης, κτλ.

Δύο παραδείγματα ελάχιστης παρέμβασης στην Ορθοπαιδική Χειρουργική αναφέρονται παρακάτω.

Διαδερμική χειρουργική του ποδιού

Πρόκειται για μια ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική τεχνική που αναπτύχθηκε αρχικά στις ΗΠΑ και εφαρμόζεται και στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία. Με την τεχνική αυτή μπορεί κάποιος να διορθώσει ακόμη και σύνθετες παραμορφώσεις του ποδιού με το ελάχιστο δυνατό τραύμα. Απαιτεί εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία και φυσικά, άρτια χειρουργική τεχνική και εκτεταμένη εμπειρία στον τομέα αυτό.

 
Στο χειρουργείο           Αμέσως μετά η ασθενής
                           φεύγει βαδίζοντας σε τρεις ώρες.

 
Μόλις 10 μέρες             4 βδομάδες μετά. Πλήρης κινητοποίηση με άνετο παπούτσι
μετά το χειρουργείο
 

Ιδιαιτερότητες της τεχνικής

 • Περιορισμένη τοπική Αναισθησία
 • Τομές 2-3 χιλιοστών ( αποφυγή ουλής )
 • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
 • Άμεση κινητοποίηση (βάδισμα) χωρίς νοσηλεία
 • Γρήγορη αποκατάσταση
 • Καμία παρενόχληση της αγγείωσης (ιδιαίτερα ελκυστική για τους ηλικιωμένους ασθενείς, τους Ρευματοειδείς ασθενείς και τους Διαβητικούς)

Διαδερμική αντιμετώπιση σπονδυλικού πόνου

Η Οσφυαλγία ή/και Ισχιαλγία αποτελούν από τα συχνότερα αίτια πόνου που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο. Υπολογίζεται ότι 9 στους 10 ανθρώπους θα εμφανίσουν Οσφυαλγία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Η Ιππουριδική Επισκληρίδιος Έγχυση, τα Διατρηματικά «μπλοκ» των νευρικών ριζών, και ο «Ραδιοκαυτηριασμός» (Radiofrequency Ablation) ή η διήθηση των μεσοσπονδυλίων αρθρώσεων, αποτελούν παραδείγματα Διαδερμικής αντιμετώπισης του οξέος ή χρόνιου πόνου της Σπονδυλικής Στήλης.

  
Διήθηση μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων                         Επισκληρίδιος έγχυση (ιππουριδική)

Αφορούν απλές τεχνικές με πολύ μικρό κόστος. Εκτελούνται με τον ασθενή σε πρηνή θέση (μπρούμυτα), με τοπική αναισθησία και τη χρήση Ακτινοσκοπίου. Απαιτείται νοσηλεία μόλις λίγων ωρών (2 – 6 ώρες). Εφαρμόζονται σε όλο το φάσμα των παθήσεων της Οσφυικής Μοίρας ΣΣ, από τη Δισκοπάθεια/Δισκοκήλη με Οσφυο/Ισχιαλγία, έως τη Σπονδυλαρθρίτιδα και τη Σπονδυλική Στένωση με χρόνια Ισχιαλγία, καυσαλγίες, «μουδιάσματα», και «βελονιάσματα» κάτω άκρων, νυχτερινό πόνο και αδυναμία στη βάδιση (Νευρογενής Διαλείπουσα χωλότητα). 


Διατρηματικό "μπλοκ" νευρικών ριζών
σε χρόνια Ριζίτιδα (Ισχιαλγία)

Από το 2005, περισσότερες από 800 τέτοιες παρεμβάσεις σε 450 περίπου ασθενείς έχουν εφαρμοστεί (1 έως 3 συνεδρίες ανά ασθενή, αναλόγως της βαρύτητας του προβλήματος). Αντιμετωπίστηκε όλο το φάσμα των παθήσεων της Οσφυϊκής Μοίρας της ΣΣ, συνήθως με συνδυασμό των παραπάνω τεχνικών. Τα αποτελέσματα υπήρξαν ιδιαίτερα καλά με ανακούφιση των συμπτωμάτων σε όλους τους ασθενείς για σημαντικό χρονικό διάστημα. Οι επιπλοκές ήταν αμελητέες τόσο σε αριθμό όσο και σε βαρύτητα (πχ υπαισθησία κάτω άκρων) και σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασαν χρονική διάρκεια άνω των 12 ωρών. Δώδεκα (12) ασθενείς τελικά χειρουργήθηκαν. Αφορούσαν είτε νέα άτομα με μεγάλη δισκοκήλη και βαριά δουλειά ή αθλητική δραστηριότητα, είτε ηλικιωμένα άτομα με βαριά σπονδυλική στένωση και προϊούσα αδυναμία βάδισης.

               

 

 

Ο Στέφανος Λαζαρίδης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μετεκπαιδευθείς στη Μεγάλη Βρετανία στη Χειρουργική του κάτω άκρου και Αθλητικών κακώσεων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ελάχιστα Παρεμβατική Χειρουργική (Minimally Invasive Surgery). Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Διαδερμικής («Ambulatory») Χειρουργικής Ποδιού (AAFAS).

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

 • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
 • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
 • Τηλ.: 2410 564029
 • email: dtp@eleftheria.gr
 • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram