Ομοιοπαθητική και ανοσοποιητικό σύστημα


Ποια η διαφορά της ομοιοπαθητικής από την κλασική ιατρική; Πως επιδρά στον οργανισμό και πως αντιμετωπίζει τον ασθενή; Η κ. Μαρία Κόκουβα – Σαμαρά, Ειδική Ιατρός Εργασίας – Ομοιοπαθητικός στη συνέντευξη που ακολουθεί, δίνει απαντήσεις και μας ενημερώνει σχετικά.

 

Πως προσεγγίζει η ομοιοπαθητική το ανοσοποιητικό σύστημα;

Η ομοιοπαθητική βλέπει τον άνθρωπο ως ενιαίο και πολύπλοκο σύστημα και όχι σαν ένα σύνολο οργάνων και συστημάτων που είναι ασύνδετα και άσχετα μεταξύ τους. Τα τελευταία χρόνια στην ιατρική αναπτύσσεται συνεχώς ο κλάδος της ψυχο-νευρο-ενδοκρινο- ανοσολογίας που περιλαμβάνει μια διεπιστημονική προσέγγιση των διαταραχών της υγείας, κάτι που αποτελεί θεμέλιο λίθο της ομοιοπαθητικής. Ανιχνεύουμε λοιπόν το προφίλ αυτών των αμφίδρομων σημάτων από ψυχή, νου και σώμα, με τη λήψη του κλασσικού ιατρικού ιστορικού συνοδευόμενο από το ιδιοσυγκρασιακό ιστορικό, την κλινική εξέταση και τον κατάλληλο εργαστηριακό έλεγχο.

 

Πως επιδρά στον οργανισμό;

Η θεραπεία είναι απολύτως εξατομικευμένη, με οδηγό τα ιδιαίτερα συμπτώματα που αναπτύσσει ο οργανισμός. Στόχος είναι η επαναφορά της ισορροπίας και η ενίσχυση του σωματικού, συναισθηματικού και διανοητικού συστήματος στους εξωγενείς στρεσογόνους παράγοντες.

 

Ποια η διαφορά με την κλασική ιατρική προσέγγιση;

Στην ομοιοπαθητική υπερισχύει η έννοια του ασθενούς, ενώ στην κλασική ιατρική η έννοια της ασθένειας. Έτσι ίδιες παθήσεις θεραπεύονται με διαφορετικό τρόπο με την ομοιοπαθητική. Δηλαδή πχ σε μια λοίμωξη, το ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν θα σκοτώσει το υπεύθυνο μικρόβιο όπως κάποιο αντιβιοτικό αλλά θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να «πολεμήσει» και να είναι πιο «προπονημένο» στην επόμενη λοίμωξη. Τα αίτια της πτώσης της άμυνας δεν είναι κοινά για όλους και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πιο εύκολη πρόσβαση στην ιατρική ενημέρωση και περίθαλψη και οι συνθήκες διαβίωσης έχουν βελτιωθεί, η νέα γενιά αρρωσταίνει πιο συχνά και πιο βαριά. Βλέπουμε πλέον νέους που δεν κάνουν πυρετό αλλά οι λοιμώξεις διαδέχονται η μία την άλλη. Αυτό μας κάνει να σκεφτούμε ότι η αλόγιστη χρήση χημικών-κατασταλτικών φαρμάκων έχει οδηγήσει στην συρρίκνωση και την αδράνεια του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Υπάρχουν άλλες επιδράσεις της ομοιοπαθητικής στο ανοσοποιητικό σύστημα;

Εφόσον δρα σε όλο το νευρο-ενδοκρινο-ανοσολογικό άξονα, εκτός από τις λοιμώξεις μπορεί να προσφέρει βοήθεια ρυθμιστικά σε αλλεργίες, δυσανεξίες, αυτοάνοσα νοσήματα, ανοσοανεπάρκειες και κάποιες μορφές καρκίνου.

 

Η κ. Μαρία Κόκουβα-Σαμαρά είναι Ειδική Ιατρός Εργασίας-Ομοιοπαθητικός, κάτοχος Ευρωπαϊκού Διπλώματος Κλασικής Ομοιοπαθητικής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ομοιοπαθητικής (ECH) και Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σχετικά Άρθρα

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram