Η καθιστική ζωή απειλεί την υγεία


Τα άτομα που παραμένουν σωματικά αδρανή για πολλές ώρες καθημερινά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και καρδιακής νόσου, ακόμα κι αν γυμνάζονται τακτικά.


Ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής «Αλμπερτ Άινσταϊν» και του Συστήματος Υγείας Μοντεφιορι της Νέας Υόρκης ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 12.000 άτομα, το διάστημα 2008-2011.

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να φορέσουν συσκευές καταγραφής της κίνησης για 16 ώρες καθημερινά, για μια εβδομάδα, ενώ οι εθελοντές εξετάζονταν από γιατρούς τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Κατά μέσο όρο, παρέμεναν σωματικά αδρανείς για περίπου 12 ώρες καθημερινά. Στη συνέχεια οι επιστήμονες χώρισαν το δείγμα σε τέσσερις ομάδες, βάσει της ποσότητα του χρόνου που παρέμεναν αδρανείς σωματικά.

Συγκριτικά με την ομάδα με την περισσότερη σωματική δραστηριότητα, η ομάδα με την ελάχιστη είχε 6% χαμηλότερη HDL («καλή») χοληστερόλη, που έχει προστατευτική επίδραση στην καρδιά. Η ομάδα με τα χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είχε επίσης 16% υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Επίσης είχε υψηλότερο επίπεδο σακχάρου στο αίμα και λιγότερη ικανότητα επεξεργασίας της ινσουλίνης, ένδειξη διαβήτη.

Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που οι εθελοντές έκαναν μέτριας έντασης άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, βρέθηκε ότι εξαιτίας της καθιστικής ζωής είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιακής νόσου.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, με τους περισσότερους θανάτους να αποδίδονται σε εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η ανθυγιεινή διατροφή, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα και το αλκοόλ αυξάνουν καθοριστικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ένα στα εννέα ενήλικα άτομα πάσχει από διαβήτη και η νόσος θα αποτελεί την έβδομη αιτία θανάτου το 2030. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν διαβήτη τύπου ΙΙ, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία και τη γήρανση του οργανισμού. Αν δεν ελεγχθεί σωστά, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει νευρικές βλάβες, τύφλωση, καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και ακρωτηριασμό άκρων.

Σχετικά Άρθρα

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram