Η «Νόον Έγνω» αφηγείται σε έναν περίπατο τη διαχρονική ιστορία της Λάρισας


Η Κωνσταντίνα Κόντσα, η Μαριάνα Κουρσάρη, η Καλλιόπη Λάκκα και η Νικολέττα Νταγγάρα, προτείνουν ένα βιωματικό ταξίδι στην ιστορία της πόλης μέσα από τις αρχαιότητες, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη γαστρονομία.

Σε αντίθεση ωστόσο με τις συνήθεις τουριστικές ξεναγήσεις, οι περιηγήσεις τους έχουν πάντα έναν θεματικό χαρακτήρα, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση και οπτική σε όλα αυτά που μας περιτριγυρίζουν καθημερινά, ως κομμάτι της σύγχρονης ή της παλαιότερης ιστορίας της Λάρισας.

Στους περιπάτους τους, η Λάρισα αντιμετωπίζεται ως σύνολο, το χθες συνδέεται με το σήμερα, γνωστές ή αθέατες ιστορίες αποκαλύπτονται και η γνώση κατακτιέται βιωματικά μέσα από ένα ταξίδι. Έτσι όπως ο Οδυσσέας « ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω » από όπου άλλωστε και το όνομα της ομάδας.

ARXAIO THEATRO Custom

Μέχρι σήμερα η Κοιν.Σ.Επ. «Νόον Εγνω», έχει πραγματοποιήσει τρεις περιπάτους με τη συμμετοχή Λαρισαίων αλλά και επισκεπτών από διάφορα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό, που βρέθηκαν στην πόλη και θέλησαν να τη γνωρίσουν. Η πρώτη δράση τους, μέσα από την οποία συστήθηκαν στο κοινό αφορούσε τη γαστρονομική ιστορία του τόπου. «Για να το πετύχουμε, σημειώνει η κ. Κόντσα στις Θ.Ε, επιλέξαμε το- πικές επιχειρήσεις εντός του ιστορικού κέντρου, πήραμε συνεντεύξεις από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και τις οικογένειες τους και δημιουργήσαμε ένα μικρό αφήγημα για την ιδιαίτερη σχέση της πόλης με το φαγητό. Στη διάρκεια του περιπάτου, είχαμε παράλληλα την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τοπικά πιάτα αλλά και να ξεναγηθούμε στο αρχαίο θέατρο και το χαμάμ». «Ακολούθως στον δεύτερο περίπατό που είχε τίτλο «Η Λάρισα μέσα από το φακό του Τάκη Τλούπα», σχεδιάσαμε μια περιήγηση που περιλάμβανε στάσεις σε επιλεγμένα σημεία στο κέντρο της πόλης, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στις φωτογραφίες του Λαρισαίου φωτογράφου, με σύντομη αφήγηση για καθένα από αυτά. Σε συνεργασία με τη φωτογράφο και διαχειρίστρια του φωτογραφικού αρχείου του Τ. Τλούπα, κ. Βάνια Τλούπα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε το χθες και να περιηγηθούμε στο σήμερα της πόλης, παρακολουθώντας τη μετάλλαξη ή την ενσωμάτωση ή την απαλλοτρίωση ιστορικών μνημείων και κτηρίων. Ήταν πράγματι μια πολύ όμορφη βόλτα καθώς στη διάρκεια της διαδρομής οι συμμετέχοντες μεγαλύτερης ηλικίας μας μετέφεραν τα δικά τους βιώματα και μνήμες από τη Λάρισα των παιδικών τους χρόνων».

ippasia35 Custom

Η τρίτη και πιο πρόσφατη δράση της ομάδας, ήταν η «Βόλτα στον Πηνειό», που έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πηνειού 2017. Αυτή τη φορά ο περίπατος πραγματοποιήθηκε στην απέναντι όχθη του φεστιβάλ, δίνοντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να παρακολουθούν από απόσταση τη γιορτή ενώ ταυτόχρονα, μέσω της αφήγησης, να γνωρίσουν το ποτάμι, την ιστορία του και τη διαχρονική του σχέση με την πόλη.

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Παρά το ό,τι πρόκειται για κάτι καινούργιο και διαφορετικό τα μηνύματα που λαμβάνουν τα μέλη της «Νοον Εγνω» είναι θετικά και ενθαρρυντικά για τη συνέχεια. «Ακριβώς επειδή απευθυνόμαστε στο κοινό μιας πόλης που δεν είναι αμιγώς τουριστικός προορισμός- όπως η Αθήνα για παράδειγμα- το στοιχείο της διάδρασης και της αφήγησης μικρών ιστοριών κρατά το ενδιαφέρον», τονίζει η κ.Κόντσα. «Μέσα σε αυτές τις ιστορίες, εντάσσουμε εμβόλιμα και τα διάφορα, μικρότερα ή μεγαλύτερα μνημεία της πόλης, αλλά και για αυτά δεν περιοριζόμαστε στην παράθεση ιστορικών στοιχείων και μόνο. Μιλώντας για το αρχαίο θέατρο για παράδειγμα, αφετηρία για εμάς είναι, όχι ο 3ος αιώνας π.χ., αλλά ο αγώνας των αρχαιολόγων να πείσουν τους πολίτες και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες απαλλοτριώσεων για την ανάδειξη του. Μέσα από αυτή τη σύνδεση δίνουμε στους ξεναγούμενους την αίσθηση του παλίμψηστου».

«Άποψη μας είναι ότι αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε τουριστικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Λάρισας, θα πρέπει να το κάνουμε με όρους διαχρονίας. Γιατί Λάρισα είναι και το ποτάμι και το σιντριβάνι του Αγίου Βησσαρίωνα, και το αρχαίο θέατρο και το ΑΕΛ FC Arena».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από κάθε δράση, τα μέλη της ομάδας μελετούν με προσοχή το αντικείμενο που θα παρουσιάσουν. Γύρω τους άλλωστε υπάρχει μια ομάδα συνεργατών που τους στηρίζει πρακτικά και συμβουλευτικά, όπως ο αρχαιολόγος ερευνητής Θεόδωρος Παλιούγκας αλλά και οι αρχαιολόγοι της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Η Κωνσταντίνα Κόντσα είναι αρχαιολόγος, μουσειοπαιδαγωγός, ξεναγός, η Μαριάνα Κουρσάρη, κοινωνική ανθρωπολόγος, η Καλλιόπη Λάκκα, συντηρήτρια έργων τέχνης - εικαστικός και η Νικολέττα Νταγγάρα ασχολείται με τον σχεδιασμό τουριστικών και πολιτισμικών δράσεων.

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram