Επαγγελματίες Βοηθοί Μητρότητας: Οι παραμάνες της σύγχρονης εποχής


Στις παραδοσιακές κοινωνίες του παρελθόντος, η γυναίκα κατά την περιγεννετική περίοδο περιστοιχίζονταν από γυναίκες όλων των ηλικιών και δέχονταν τη φροντίδα τους.

 

Οι γυναίκες αυτές -γιαγιά, μητέρα, αδελφή, φίλη, γειτόνισσα- πρόσφεραν μέσα από την εμπειρία και τη σοφία τους αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια κατά τη διάρκεια του τοκετού αλλά και της λοχείας προκειμένου η μητέρα να προσαρμοστεί στον νέο της ρόλο.

Στην εποχή μας, είναι γεγονός ότι τα περισσότερα ζευγάρια δεν μετέχουν συνήθως σε τέτοια δίκτυα συμπαράστασης και καλούνται να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της γονεϊκότητας απομονωμένα από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει η Βοηθός Μητρότητας, υποστηρίζοντας τη γυναίκα και κατ’ επέκταση το ζευγάρι, κατά τη διάρκεια του τοκετού αλλά και της λοχείας.

Βοηθός Μητρότητας τοκετού
Η γυναίκα που γεννάει, εκτός από την ιατρική παρακολούθηση, έχει ανάγκη από αγάπη, ενθάρρυνση και σεβασμό. Η Βοηθός Μητρότητας αναγνωρίζει πως η γέννα είναι μια καθοριστική εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη της μητέρας για όλη της τη ζωή. Η Βοηθός Μητρότητας είναι μια μητρική φιγούρα που βρίσκεται με διακριτικό τρόπο κοντά στην επίτοκο καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού για να της προσφέρει ψυχολογική και σωματική/πρακτική υποστήριξη. Είναι στο πλάι της μητέρας για να τη βοηθήσει να αισθανθεί ενδυναμωμένη, ασφαλής και ελεύθερη να ακούσει το σώμα της και το μωρό της σε αυτήν την τόσο μοναδική εμπειρία του τοκετού.
- Η Βοηθός Μητρότητας παραμένει στο πλάι της γυναίκας όσο κι αν διαρκέσει ο τοκετός, χωρίς διακοπές ή απουσίες. Έχει καλή γνώση της φυσιολογίας της γέννας καθώς και των συναισθηματικών αναγκών της επιτόκου. Δε σταματάει να παρέχει στη γυναίκα συναισθηματική και σωματική ανακούφιση ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της. Μπορεί να κρατάει το χέρι της γυναίκας που γεννάει, να τη χαϊδεύει, να τη βοηθάει με την κίνηση και την αναπνοή, να την ενθαρρύνει ότι όλα θα πάνε καλά ή απλά να βρίσκεται διακριτικά και σιωπηλά στο πλάι της.
- Η Βοηθός Μητρότητας δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και δεν συμμετέχει σε κανενός είδους ιατρική πράξη. Δεν είναι μαία και σε καμία περίπτωση δεν την υποκαθιστά.

Βοηθός Mητρότητας Λοχείας
Η Βοηθός Μητρότητας Λοχείας καλείται να πληρώσει το κενό που υπάρχει στην υποστήριξη του ζευγαριού μετά τον τοκετό. Είναι δίπλα στη μητέρα και την οικογένεια. Είναι η φίλη, η μητέρα, η αδερφή, η γυναίκα που προσφέρει σε μια άλλη γυναίκα συναισθηματική υποστήριξη σε μια πολύ απαιτητική στιγμή της ζωής της. Είναι κατά κάποιον τρόπο η «μαμά» της μητέρας. Εννοείται βέβαια, πως η παρουσία της μητέρας της λεχώνας είναι πολύτιμη και αναντικατάστατη.
Η Βοηθός Μητρότητας Λοχείας δεν αποσκοπεί να αντικαταστήσει αυτή την πολύτιμη βοήθεια. Ο ρόλος της είναι να βοηθήσει τη λεχώνα σε πρακτικά ζητήματα όπως μπάνιο, μασάζ του βρέφους και της μητέρας, θέματα που μπορεί να προκύψουν με τον θηλασμό, την οργάνωση της οικογένειας με την έλευση του νέου μέλους, τη συναισθηματική υποστήριξη και πολλά άλλα, όπως και να μοιραστεί πηγές γνώσης μαζί της, ή να την παραπέμψει αναλόγως, αν χρειαστεί.


Η Βοηθός Μητρότητας Λοχείας
- Εκπαιδεύει τους γονείς σε πρακτικά θέματα του μωρού: μπάνιο, ντύσιμο, αλλαγή πάνας ή βοηθάει τη μητέρα στις ασχολίες αυτές.
- Εκπαιδεύει τη μητέρα σε θέματα θηλασμού και παρέχει πρακτική βοήθεια στον θηλασμό
- Ακούει τη μητέρα, τους φόβους, τις ανησυχίες της.
- Εκπαιδεύει τα άλλα μέλη της οικογένειας να στηρίζουν τη μητέρα.
- Φροντίζει ώστε η μητέρα να τρέφεται σωστά και να παίρνει επαρκή υγρά.
- Κρατάει ή ταΐζει το μωρό ενόσω η μητέρα ξεκουράζεται ή κάνει ντους ή παίζει με τα άλλα παιδιά.
- Προτείνει ομάδες υποστήριξης, επαγγελματίες υγείας, πληροφόρηση, βιβλία.

Οφέλη από τη παρουσία μιας Βοηθού Μητρότητας Λοχείας
Οι νέες μητέρες / γονείς:
- Νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια
- Προσαρμόζονται πιο εύκολα στη νέα δυναμική της οικογένειας
- Θηλάζουν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη επιτυχία τα μωρά τους
- Έχουν μικρότερες πιθανότητες να πάθουν επιλόχεια κατάθλιψη

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον Σύλλογο Βοηθών Μητρότητας Ελλάδας, http://www.mitrotita.org

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram