Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στη Λάρισα


Ακόμη ένα μουσείο προστέθηκε πρόσφατα στο πολιτιστικό δυναμικό της Λάρισας.

Πρόκειται για το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, στον Μύλο του Παππά, μέσα από τα εκθέματα του οποίου παρουσιάζεται βήμα – βήμα κάθε στάδιο της κατεργασίας των σιτηρών, από τη συλλογή και τον καθαρισμό μέχρι το άλεσμα και το σάκιασμα του τελικού προϊόντος, δηλαδή των αλεύρων.

Εκτός από την ιστορική τεκμηρίωση το μουσείο ξεχωρίζει και για τον τρόπο μέσα από τον οποίο προσεγγίζει τη μουσειακή εμπειρία, αξιοποιώντας την τεχνολογία προκειμένου να δημιουργήσει στον επισκέπτη μια ζωντανή εικόνα του παλιού εργοστασίου και της εξέλιξης της αλευροβιομηχανίας στην καρδιά της Θεσσαλίας. Η περιήγηση στα διάφορα εκθέματα συνοδεύεται από την προβολή ενημερωτικού οπτικοακουστικού υλικού, ενώ ο ήχος από το παλιό αναβατόρι - και άλλων μηχανημάτων που τίθενται σε λειτουργία- συμπληρώνουν τον παιδευτικό και ιστορικό χαρακτήρα του μουσείου.

Η χωροθέτηση των εκθεμάτων ακολουθεί την πορεία της εκβιομηχάνισης της διαδικασίας από την άλεση με μυλόπετρες στις κυλινδρομηχανές πετρελαίου, μέχρι τον ηλεκτρισμό.

Ειδική αίθουσα είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο Λαρισαίο φωτογράφο Τάκη Τλούπα, μέσα από τις φωτογραφίες του οποίου παρουσιάζεται η καλλιέργεια και η παραγωγή του σιταριού στον θεσσαλικό κάμπο το Β' μισό του 20ού αιώνα.

Παράλληλα, ράμπες και ασανσέρ κάνουν το χώρο προσβάσιμο και λειτουργικό για άτομα με κινητικά προβλήματα. Ο Μύλος του Παππά άλεθε το σιτάρι της Θεσσαλίας για περισσότερα από 90 χρόνια. Η ιστορία του ξεκινά αμέσως μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

Το παλιό βιομηχανικό κτίριο, πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου Λαρισαίων το 1988, με σκοπό τη μετατροπή του σε κέντρο πολιτισμού και κηρύχτηκε διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Στόχος του δήμου Λαρισαίων είναι το μουσείο να ανοίξει σύντομα τις πόρτες του για το κοινό, διασυνδέοντας τον Μύλο του Παππά με μια ακόμη κοιτίδα πολιτισμού, για την πόλη. 

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram