Οι ορχήστες της 110 Π.Μ. και της 1ης Στρατιάς


Από τις καλύτερες ορχήστρες που είχε η Λάρισα τις δεκαετίες από το 1960 έως και το 1990 ήταν αυτή της 1ης Στρατιάς και της 110 Π.Μ.

Οι ορχήστρες αυτές είχαν δημιουργηθεί για την ψυχαγωγία των αξιωματικών, υπαξιωματικών, οπλιτών και των οικογενειών αυτών.

Η ορχήστρα της 110 Π.Μ. εμφανιζόταν στη Λέσχη της μονάδας τον χειμώνα και τα καλοκαίρια στον εξαιρετικό κήπο με τα σιντριβάνια, όπου χαιρόσουν να παίζεις και σαν μουσικός αλλά και σαν θαμώνας να διασκεδάζεις, με τις μελωδίες των εκάστοτε τραγουδιστών που ομόρφαιναν τα βράδια. Η ορχήστρα της 1ης Στρατιάς εμφανιζόταν στη Λέσχη Αξιωματικών στην Kεντρική πλατεία της πόλης μας, με εξαιρετική επιτυχία για τους ένστολους και τις οικογένειές τους αλλά και με παιδικά απογευματινά, σε περιόδους καρναβαλιού και άλλων εορτών.

Το καλοκαίρι απολάμβανε κανείς την ορχήστρα στην όμορφη και δροσερή πισίνα στον χώρο της 1ης Στρατιάς. Γεγονός που συμβαίνει και στις μέρες μας. Τα καλοκαιρινά βράδια όταν υπάρχει ησυχία στον πολύβουο δρόμο μπορεί να ακούσει κανείς τις όμορφες μελωδίες. Τα μέλη που απάρτιζαν τις ορχήστρες ήταν ως επί το πλείστον έφεδροι στρατεύσιμοι. Πολλοί μουσικοί των ορχηστρών έγιναν κατόπιν στελέχη στην μπάντα της 1ης Στρατιάς. Στην ορχήστρα της Αεροπορίας, όπου έλαβα μέρος και εγώ ως σμηνίτης, όταν υπηρετούσα τη θητεία μου, όλοι οι συμμετέχοντες  στην  μπάντα  ήταν υπηρετούντες τη θητεία τους. Από την ορχήστρα της 110 Π.Μ πέρασαν σμηνίτες τραγουδιστές που έγιναν έπειτα μεγάλα ονόματα όταν απολύθηκαν, όπως ο Πασχάλης Αρβανιτίδης, ο Νίκος Παπάζογλου και πολλοί άλλοι. Όμως κατά καιρούς πλαισίωναν την ορχήστρα πολλοί καλλιτέχνες και διάνθιζαν τις όμορφες βραδιές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Τζίμης Μακούλης, η Κλειώ Δενάρδου, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης κ.α.

Επικεφαλής μαέστρος στην 110 Π.Μ. ήταν ο Γιάννης Τσανακάς, μετέπειτα μαέστρος της Φιλαρμονικής του Δ.Ω.Λ. Της 1ης Στρατιάς μαέστρος ήταν ο Δημήτρης Μπουραντάς, μετέπειτα μαέστρος σε πολλές μπάντες του στρατού. Τα μέλη της ορχήστρας της 110 Π.Μ. κατά τα έτη ’67, ’69, ’70, ’71 ήταν οι: Γεράσιμος Ιωαννίδης, Νίκος Χατζηβασίλης, Γιώργος Κοτρώνης, Σταύρος Χατζηβασίλης, Πέτρος Χατζής, Δημήτρης Γουσίδης, Κώστας Βογιατζής και ο συνθέτης – πιανίστας Θεόδωρος Τζίφας.

Την περίοδο ’90 - ’92 τα μέλη ήταν οι: Δημήτρης Τσαβές (μαέστρος της Φιλαρμονικής Ελασσόνας), Νίκος Δημόπουλος,  Νεκτάριος  Χαριζάνης, Παππάς Σπύρος, Ζαχαρίας Τσίχλας και Άγγελος Πριονάς.

Της 1ης Στρατιάς μουσικοί - τραγουδιστές ήταν οι: Χρήστος Κοϊνης, Βάκης Γιαννούλης, Φόρης Σαμπάνης, Γιάννης Φαναριώτης (σαξοφωνίστας του συγκροτήματος Τζούνιορς), Στέλιος Λιούτας, Σωτηρόπουλος Γ. Απόστολος Μήνιας και Βαγγέλης Μηνάς.

 

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram