Βουτιά στην ιστορία με τον Λαρισαίο εκπαιδευτή καταδύσεων Μ. Φανάρα


Το 1992 στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας κατά τη διάρκεια της ετήσιας  έκθεσης τουρισμού, ο Λαρισαίος Μάνθος Φανάρας, γνώρισε για πρώτη φορά μέσα από ένα διαφημιστικό πόστερ τη λιμνοθάλασσα του Τσουκ. 

Η επιγραφή έγραφε: «Καλώς ήρθατε στον κήπο των ναυαγίων»  και έμελε να αποτελέσει την αρχή μιας απίστευτης καταδυτικής περιπέτειας.

Η ιστορία 

Η λιμνοθάλασσα του Τσουκ ή Τρουκ κατά την  παλαιότερη ονομασία της, βρίσκεται καλά προστατευμένη ανάμεσα στα κοραλλιογενή νησιά  που απαρτίζουν τις Ομόσπονδες Πολιτείες της  Μικρονήσιας, στον Νότιο Ειρηνικό ωκεανό και  αποτέλεσε σημαντική ναυτική βάση για τον Ιαπωνικό Αυτοκρατορικό Στόλο στη διάρκεια  του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Με χιλιάδες στρατιώτες, διαδρόμους προσγείωσης, εγκαταστάσεις και βαρύ οπλισμό, η βάση του  Τσουκ -επονομαζόμενη και «Γιβραλτάρ του Ειρηνικού»- εξυπηρετούσε αφενός τα σχέδια της  Ιαπωνίας για την κατάληψη της Νοτιοανατολικής Ασίας και ταυτόχρονα αποτελούσε μια σημαντική απειλή για τους Συμμάχους στον  Ειρηνικό. Ως εκ τούτου, έπρεπε να καταστραφεί. 

Στις 17 και 18 Φεβρουαρίου 1944, οι αμερικανικές δυνάμεις, εξαπέλυσαν αιφνιδιαστικά  σφοδρή επίθεση κατά της ιαπωνικής βάσης στο  Τσουκ, με την ονομασία «Επιχείρηση Χαλάζι»  βυθίζοντας στα νερά της λιμνοθάλασσας δεκάδες πολεμικά και εμπορικά πλοία και περισσότερα από 250 αεροσκάφη. Ο ανελέητος  βομβαρδισμός διέλυσε εντελώς τη βάση καταφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στην Αυτοκρατορία που έμελλε να κρίνει και την έκβαση του  πολέμου στην περιοχή. Το ναυάγιο 

Πολεμικά πλοία, αεροπλάνα, πυρομαχικά, αλλά  και ανθρώπινοι σκελετοί που μαρτυρούν τη  φρίκη του πολέμου, βρίσκονται σήμερα «θαμμένα» κάτω από πολύχρωμα κοράλλια, στα γαλήνια νερά της λιμνοθάλασσας, η οποία πλέον  αποτελεί έναν κορυφαίο καταδυτικό προορισμό. Τα περισσότερα από 80 ναυάγια που  έχουν εντοπιστεί εκεί και έγιναν γνωστά στο  ευρύ κοινό μέσα από τις κινηματογραφήσεις  του ωκεανογράφου Ζακ Κουστώ προσελκύουν  δύτες, λάτρεις της ιστορίας και τουρίστες από  όλον τον πλανήτη προσφέροντας παράλληλα εισόδημα στους φτωχούς κατοίκους των νησιών. 

Η εμπειρία 

Ο κ. Μάνθος Φανάρας, στην επαγγελματική του  πορεία ως εκπαιδευτής καταδύσεων, είχε την  ευκαιρία να καταδυθεί σε ορισμένα από τα σημαντικότερα ναυάγια στον κόσμο, ωστόσο η  εμπειρία του Τσουκ, είναι για εκείνον από τις  σημαντικότερες. 

Συνοδοιπόρος του σε αυτό το ταξίδι υπήρξε ο  φίλος του, δύτης Ντέιβιντ Αλπερτ, με τον  οποίον για δύο περίπου χρόνια σχεδίαζαν τις  λεπτομέρειες αυτού του τόσο μακρινού και δυσπρόσιτου προορισμού.  «Ο Ντέβιντ αποτελεί το καταδυτικό μου ζευγάρι ενώ παράλληλα ασχολείται και με την υποβρύχια φωτογραφία. Μάλιστα φέτος το  National Geographic επέλεξε δύο φωτογραφίες  του για το ημερολόγιό του, η μια από τις οποίες  τραβήχτηκε το περασμένο καλοκαίρι στη  Σκιάθο, σημειώνει ο κ. Φανάρας. Μαζί έχουμε  ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου και το  Τσουκ αποτελούσε και για τους δύο όνειρο  ζωής.  Προκειμένου να φτάσουμε στον προορισμό  μας, πετάξαμε από την Αθήνα στο Λονδίνο,  από εκεί στο Τόκυο, στη συνέχεια στο Γκουάμ  και έπειτα στο Τσουκ Λαγκούν στη Μικρονησία. Στο αεροδρόμιο μια μεγάλη επιγραφή μας  καλωσόριζε στον «Καλύτερο προορισμό του κόσμου για ναυάγιοκαταδύσεις» και λίγες ώρες  αργότερα είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε με τα ίδια μας τα μάτια την ομορφιά  αυτού του υποβρύχιου παραδείσου.  Τα 80 περίπου ναυάγια που βρίσκονται στη λιμνοθάλασσα, είναι σε πολύ καλή κατάσταση και  εκτός από το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν  ως πολεμικό μουσείο, λειτουργούν και ως τεχνητοί ύφαλοι, δημιουργώντας ένα μοναδικό  σύστημα θαλάσσιας ζωής». 

Η κατάδυση στο Τσουκ, ήταν για τον κ. Φανάρα ένα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικό τητα. Προετοιμάζοντας το επόμενο ταξίδι του  στις εντυπωσιακές υποθαλάσσιες γαλάζιες σπηλιές στις Μπαχάμες, ο Λαρισαίος εκπαιδευτής ο  οποίος τα τελευταία 28 χρόνια λειτουργεί  Σχολή Καταδύσεων στη Σκιάθο, δεν παραλείπει  να συγκρίνει τον τρόπο που το μικρό κρατίδιο  του Τσουκ στη Μικρονησία κατάφερε να αξιοποιήσει τον υποβρύχιο πλούτο του.  «Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί έναν  τομέα του τουρισμού ιδιαίτερα ποιοτικό, καθώς  ελκύει άτομα που θεωρούνται υψηλού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου, θα πει. Αριθμεί περισσότερους από 25 εκατομμύρια  τουρίστες παγκοσμίως εκ των οποίων 4 εκατομμύρια είναι Ευρωπαίοι.  Πρόκειται για ένα είδος τουρισμού με τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές, το οποίο δυστυχώς η χώρα μας μέχρι σήμερα αφήνει  ανεκμετάλλευτο». 

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram