Ο μπαμπάς που κάνει τις ζωγραφιές παιχνίδια


Ο Λαρισαίος Θάνος Κατάκος δίνει ζωή στη φαντασία με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή.

Η Φιλίππα κρατά στα χέρια της μια όμορφη κουκλίτσα περίπου 8 εκατοστών, που φορά ένα πολύχρωμο φουστάνι και έχει ζωηρά μεγάλα μάτια. Ο Φώτης στο ένα χέρι κρατά ένα διαστημόπλοιο και στο άλλο ένα ρομπότ. Κάθονται στα γόνατα γύρω από το τραπεζάκι του σαλονιού και παίζουν μια φανταστική ιστορία, όταν ξαφνικά προβληματίζονται, κάτι τους λείπει, κάποιος ήρωας απουσιάζει από το παιχνίδι. Η Φιλίππα καθότι μεγαλύτερη, παίρνει χαρτί και τις ξυλομπογίες της και σχεδιάζει μια καρέκλα και μια φιγούρα με φτερά. Μετά φωνάζει: «Μπαμπά, χρειαζόμαστε μια νεράιδα και κάτι έπιπλα για το κουκλόσπιτο, τα έχω έτοιμα μπορείς να τα εκτυπώσεις;». Και κάπως έτσι, στο σπίτι του Λαρισαίου Θάνου Κατάκου, τα παιδικά όνειρα γίνονται πραγματικότητα και η φαντασία, παιχνίδι, με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή.   

Ο Θάνος είναι οικονομολόγος αλλά εκτός από τα νούμερα και τους αριθμούς, του αρέσει να ασχολείται με το design και την τεχνολογία. Του αρέσει επίσης να περνά τον ελεύθερο χρόνο του παίζοντας με τα παιδιά του, είτε πρόκειται για ένα επιτραπέζιο, είτε για μπάλα και ποδήλατο στη γειτονιά. Συνδυάζοντας λοιπόν το παιχνίδι με την τεχνολογία, του ήρθε μια περίεργη ιδέα! Πως θα ήταν αν τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ζωντανέψουν τις ζωγραφιές τους και να φτιάξουν τα δικά τους παιχνίδια, μέσα από αυτές; Απλά τέλεια!

Η ενασχόληση του, με τους τρισδιάστατους εκτυπωτές ξεκίνησε μερικά χρόνια πριν, διακρίνοντας σε αυτούς και στις εφαρμογές που προσέφεραν, μια σιωπηλή τεχνολογική επανάσταση, που βρισκόταν σε εξέλιξη. Αρχικά, ξεκίνησε να ενημερώνεται μέσω ίντερνετ για τα μοντέλα και τις δυνατότητες, παρακολούθησε σεμινάρια σχετικά με την εκτύπωση και τα υλικά ενώ στη συνέχεια,ταξίδεψε στο Λονδίνο όπου ολοκλήρωσε όπου ολοκλήρωσε έναν θεωρητικό κύκλο εκπαίδευσης. Επειτα από μια πολύ καλή έρευνα αγοράς προχώρησε στην αγορά ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή, τελευταίας τεχνολογίας.

«Αυτό που μου κέντρισε εξαρχής το ενδιαφέρον, ήταν οι δυνατότητες που προσφέρει ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής. Σαφώς γνώριζα για τις εφαρμογές τους στην αρχιτεκτονική, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην αεροπλοΐα αλλά και στην ιατρική, όπου έχουμε δει να εκτυπώνονται από προσθετικά μέλη μέχρι ιστοί και φλέβες, κάτι που μελλοντικά θα ανοίξει το δρόμο για νέου είδους επεμβάσεις. Ωστόσο, η ύπαρξη ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή στο σπίτι, τον οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις χωρίς να πρέπει να είσαι σχεδιαστής ή μηχανικός, αποτελεί κάτι εντελώς διαφορετικό. Αποτελεί ίσως, την μεγαλύτερη καινοτομία που συντελείται αυτή τη στιγμή και που, όπως όλα δείχνουν, θα αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα. Όχι γιατί μας δίνει την ευκαιρία να εκτυπώνουμε, με το πάτημα ενός κουμπιού, από ένα σοκολατάκι μέχρι ένα ζευγάρι παπούτσια αλλά κυρίως γιατί, μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε όλοι δημιουργοί. Το σκέφτηκες; Το εκτύπωσες. Ξεφεύγουμε δηλαδή από το πλαίσιο της αντιγραφής ή της αναπαραγωγής ενός αντικειμένου και περνάμε στο κομμάτι της ατομικής δημιουργικότητας και φαντασίας».

Δημιουργικότητα και φαντασία λοιπόν, ήταν τα συστατικά που χρησιμοποίησε ο ίδιος, για να θέσει σε λειτουργία τον δικό του τρισδιάστατο εκτυπωτή. «Πειραματίστηκα με διάφορα αντικείμενα, όμως εξ αρχής ήξερα τι ήθελα να κάνω και είχε σχέση με τις παιδικές ζωγραφιές οι οποίες με συγκινούν και μου εξάπτουν την περιέργεια. Όταν βλέπω τις ζωγραφιές των παιδιών μου, πάντα ψάχνω να βρω μέσα σε αυτές την ιστορία που αφηγούνται. Πόσο ωραίο θα ήταν λοιπόν το παιδί να μπορεί να συνεχίσει την ιστορία του, να ζωντανέψει τη ζωγραφιά του και να πιάσει στα χέρια του τον ήρωα ή την ηρωίδα που απεικονίζει σε αυτή;».  Απλά εξαιρετικό, συμπληρώνουμε εμείς, καθώς στα χέρια μας κρατάμε μια σειρά από παιχνίδια, λιλιπούτειες κούκλες και αυτοκινητάκια, που δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα πέντε εκατοστά. Πλάι τους, τα φύλλα από το μπλοκ ζωγραφικής μέσα από το οποίο ξεπήδησαν, επιβεβαιώνουν όχι μόνο την πιστότητας της αντιγραφής αλλά και την μοναδικότητά τους. Είναι κάπως σαν να βρίσκεσαι στη Χώρα των Θαυμάτων, καθώς στο ένα χέρι κρατάς μια ζωγραφιά στην όποια απεικονίζεται μια επίπεδη φτερωτή νεράιδα και στο άλλο χέρι η φτερωτή γαλάζια νεράιδα, σε κοιτά μέσα στα μάτια. Μια νεράιδα που δεν μοιάζει με καμιά από αυτές που πουλάνε στα καταστήματα παιχνιδιών, γιατί είναι η νεράιδα της φαντασίας της Φιλίππας.

Η διαδικασία εκτύπωσης

Προκειμένου το σχέδιο να περάσει από τις δυο διαστάσεις στις τρεις, ο Θάνος Κατάκος, δημιουργεί σε ειδικό σχεδιαστικό πρόγραμμα, το τρισδιάστατο μοντέλο του, αναπαριστώντας με ακρίβεια την κάθε λεπτομέρεια. Στη συνέχεια επιλέγει το υλικό που θα χρησιμοποιήσει, το οποίο όπως μας εξηγεί μπορεί να είναι ένα ειδικό θερμοπλαστικό που ονομάζεται PLA, είτε ένα, επίσης θερμοπλαστικό υλικό, που ονομάζεται ABS. Το μεν πρώτο είναι πιο μαλακό και το δεύτερο πιο σκληρό, με αποτέλεσμα όμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται σε παιχνίδια όπως τα Lego ή τα Playmobil. Τα συγκεκριμένα υλικά κυκλοφορούν σε δεκάδες αποχρώσεις, ωστόσο εκείνος προτιμά να εκτυπώνει τις φιγούρες σε γκρι χρώμα και στη συνέχεια τις χρωματίζει με πινέλο, ακριβώς όπως στη ζωγραφιά, χρησιμοποιώντας μη τοξικά ακρυλικά χρώματα. Με αυτόν τον τρόπο, το εικαστικό αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο όμορφο και φυσικό, ενώ μπορεί και το ίδιο το παιδί να συμμετάσχει βάφοντας την κούκλα του, όπως επιθυμεί. Για την παραγωγή ενός μοντέλου, από τη στιγμή που ο εκτυπωτής θα μπει σε λειτουργία, απαιτούνται- ανάλογα και με το μέγεθος- σε 3 περίπου ώρες.

Καινοτομία και επιχειρηματικότητα

Αν και προς το παρόν, ο κ. Κατάκος εκτυπώνει μόνο τις τρισδιάστατες ζωγραφιές των παιδιών του, η ιδέα του φαίνεται πως μπορεί να έχει και εμπορική χρήση. «Όταν οι φίλοι μας, βλέπουν τα τρισδιάστατα παιχνίδια των παιδιών, συνήθως μας ζητούν να εκτυπώσουμε και ζωγραφιές των παιδιών τους, αλλά και των ίδιων. Κάποιοι μάλιστα θέλησαν να χρησιμοποιούσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία για να εκτυπώσουν μοναδικά αναμνηστικά για βάφτιση ή για γάμο. Σκεφτήκαμε λοιπόν με την γυναίκα μου, ότι όλο αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει και επαγγελματικά κάτι που επιβεβαιώνει και η έρευνα αγοράς που κάναμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη σχεδιάσει το λογότυπο του προϊόντος μας, ενώ σιγά- σιγά στήνουμε site και e shop, μέσα από τα οποία θα μπορεί κανείς να στείλει μια ζωγραφιά και στη συνέχεια να αγοράσει και να παραλάβει το τρισδιάστατο παιχνίδι του. Φυσικά, είναι μια διαδικασία που θα μας πάρει κάποιο χρόνο, καθώς παράλληλα τρέχουν οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας, ωστόσο θα το δουλέψουμε και θα δούμε που θα μας οδηγήσει», σημειώνει. 

Σχετικά Άρθρα

 • Γιορτή μανιταριού στο Σκλήθρο

  Την 7η Γιορτή Μανιταριού διοργανώνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στον χώρο του σχολείου, (μέσα στον οικισμό) ο Eξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκληθριωτών, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Φίλοι του Δάσους & της Μυκητοχλωρίδας » και του Δήμου Αγιάς.

 • Οι barista «σφάζονται» για τις ποδιές της Μαρίας

   Η Μαρία Ιόλη Ντορμπά από μικρή ήθελε να ασχοληθεί με το σχέδιο μόδας. Και μπορεί το όνειρό της να μην έχει πραγματοποιηθεί πλήρως, έχει κάνει όμως ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας τις δικές της χειροποίητες ποδιές εργασίας, για μπαρ.

 • Λαρισαίοι διακρίθηκαν σε διαγωνισμό της ΕΡΤ

  Το συγκρότημα Γιώργος Βαλιάκας και Ιδανικοί επιλέχθηκε ως μία από τις τρεις καλύτερες μπάντες του διαγωνισμού «YourBand» της ΕΡΤ στον οποίο υπήρχαν περισσότερες από διακόσιες συμμετοχές.

 • Λαρισαϊκή καινοτομία στο ΜΙΤ
   

  Το laddroller είναι ένα ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να εκτελέσουν μια σειρά από κινήσεις, που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν με κανένα άλλο αντίστοιχο αμαξίδιο, όπως το να κινηθούν άνετα σε όρθια θέση και να υπερβούν ακόμη και μικρά εμπόδια, όπως να ανέβουν ένα πεζοδρόμιο.

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

 • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
 • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
 • Τηλ.: 2410 564029
 • email: dtp@eleftheria.gr
 • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram