Πολυκατοικία ανθρωπιάς


Πολυκατοικία ανθρωπιάς Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Λαρισαία Ψυχολόγος Βέρα Μεσσήνη έχει δημιουργήσει στην Αθήνα μια ΜΚΟ που βοηθά στη φιλοξενία άστεγων οικογενειών.

Οι «Ανθρώπινοι Άνθρωποι» είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δημιούργησε η Λαρισαία Ψυχολόγος και συγγραφέας Βέρα Μεσσήνη, πριν από περίπου τρία χρόνια. Στόχος της να βοηθήσει οικογένειες που η κρίση τους στέρησε ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά, τη στέγη. Αξιοποιώντας αρχικά μια εγκαταλειμμένη πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας, έφτασε σιγά σιγά να εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε περισσότερες από 40 οικογένειες, που μέχρι πριν ζούσαν στον δρόμο.

Το έναυσμα για τη δημιουργία αυτής της οργάνωσης ήταν η προσωπική επαφή της κ. Μεσσήνη με το πρόβλημα. «Δύο πελάτισσες μου, πολύ δυναμικές και δραστήριες γυναίκες, που ήταν χωρισμένες και είχαν χάσει πρόσφατα τις δουλειές τους ήρθαν την ίδια ημέρα στο γραφείο και μου ανακοίνωσαν πως σύντομα θα χάνανε τα σπίτια τους. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούσα να μείνω αμέτοχη σε αυτό το πρόβλημα που παρουσιαζόταν μπροστά μου. Αμέσως λοιπόν σκέφτηκα τι θα μπορούσα να κάνω για να τις βοηθήσω. Παλαιότερα, ήμουν μέλος σε ένα ίδρυμα για παιδιά. Στην περιουσία του ιδρύματος ανήκε μια πολυκατοικία, στην οδό Μπουμπουλίνας, στο κέντρο της Αθήνας. Παλαιότερα, ήταν κατοικήσιμη, όμως με τον καιρό οι ένοικοί της αποχώρησαν, αφήνοντας άδεια τα ευρύχωρα διαμερίσματα. Ζήτησα λοιπόν από το ίδρυμα, να παραχωρήσει την πολυκατοικία στον Δήμο Αθηναίων. Υπογράφηκε σχετικό μνημόνιο συνεργασίας και έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η πολυκατοικία να μπορέσει να φιλοξενήσει άστεγες οικογένειες», εξηγεί η κ. Μεσσήνη.

Η επιλογή των ατόμων που φιλοξενούνται από την οργάνωση γίνεται με κοινωνικά κριτήρια. Προτεραιότητα έχουν οι μονογονεϊκές ή πολύτεκνες οικογένειες που βρίσκονται χωρίς σπίτι. Οι δικαιούχοι, εκτός από ένα ασφαλές διαμέρισμα, το μέγεθος του οποίου ποικίλει ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας, λαμβάνουν κάθε βδομάδα τρόφιμα και είδη σούπερ μάρκετ, ώστε να μπορούν να μαγειρεύουν στο σπίτι τους και όχι να τρέφονται από συσσίτια. Τα προϊόντα προέρχονται από προσφορές μεγάλων εταιρειών και σούπερ μάρκετς. Επίσης, γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στους δικαιούχους, ενώ όπου κρίνεται απαραίτητο προσφέρεται και ψυχολογική υποστήριξη. Αρωγοί στην αξιέπαινη αυτή προσπάθειά έχουν σταθεί δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και απλοί άνθρωποι που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες, προκειμένου να μπορέσουν οι οικογένειες που φιλοξενούνται από την οργάνωση να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Σκοπός της οργάνωσης, βέβαια, είναι οι οικογένειες να καταφέρουν να ανεξαρτητοποιηθούν, ενώ μένουν στα διαμερίσματα μέχρις ότου είναι σε θέση να συντηρηθούν και πάλι χωρίς υποστήριξη. Μέσω της διοίκησης γίνονται προσπάθειες να βρεθούν δουλειές για τους φιλοξενούμενους, ενώ οι ίδιοι παρακολουθούν και σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, προκειμένου να αποκτήσουν δεξιότητες και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως από το 2013 έως σήμερα επτά οικογένειες κατάφεραν να φύγουν από την «αγκαλιά» της οργάνωσης και να σταθούν στα πόδια τους, βασιζόμενες αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις.

Το πρόβλημα όπως σημειώνει η κ. Μεσσήνη δεν παρατηρείται σαφώς μόνο στον δήμο Αθηναίων, αλλά και σε άλλες περιοχές της Αθήνας. Η δράση της οργάνωσης έγινε γρήγορα γνωστή και δεν άργησαν να έρχονται εκκλήσεις για βοήθεια και από άλλες περιοχές. Οι «Ανθρώπινοι Άνθρωποι» έχουν στεγάσει επίσης οικογένειες στον Βύρωνα, στο Χαλάνδρι και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας. «Βασικό μας μέλημα» τονίζει η πρόεδρος της ΜΚΟ «είναι να συνεχιστεί η καθημερινότητα, ειδικά των παιδιών, που βιώνουν αυτή τη μεγάλη απώλεια. Όταν, για παράδειγμα, μας κάλεσαν και μας ενημέρωσαν ότι υπήρχε μια γυναίκα μόνη με τα παιδιά της και ζούσαν σε ένα πάρκο στο Χαλάνδρι, φροντίσαμε να βρούμε ένα σπίτι εκεί, προκειμένου να μην διαταραχθεί η ζωή των παιδιών, να συνεχίσουν να πηγαίνουν κανονικά στο ίδιο σχολείο και να έχουν τους ίδιους φίλους. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 83 παιδιά, ενώ προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε στέγαση για οκτώ νέες οικογένειες. Εύχομαι πάντα να έχουμε τη δυνατότητα να βοηθάμε. Αυτό που με λυπεί βαθιά είναι το ότι τα περιστατικά αυξάνονται συνεχώς. Καθημερινά λαμβάνουμε τηλέφωνα από ανθρώπους που χρειάζονται τη στήριξή μας, ενώ η κατάσταση έχει ενταθεί τώρα με τους πρόσφυγες, για τους οποίους επίσης προσπαθούμε να βρούμε λύσεις».

Μέσα από την εμπειρία της στην οργάνωση η κ. Μεσσήνη έχει δει τα δύο διαφορετικά πρόσωπα της κοινωνίας. Από τη μία την παντελή έλλειψη ευαισθησίας και την απανθρωπιά και από την άλλη το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής. «Θα μπορούσα να σας πω πολλά άσχημα παραδείγματα, όμως δεν θέλω να σταθώ σε αυτά. Αυτό που κρατώ είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κόσμου για το έργο μας και η παροχή στήριξης που έρχεται αθρόα. Ένα καλό που μας έκανε η κρίση είναι ότι μας έδωσε την ευκαιρία να βάλουμε για λίγο στην άκρη το «εγώ» και να ασχοληθούμε με το «εμείς». Και εν τέλει ξέρετε κάτι, κάνει καλό στην ψυχή μας να απλώνουμε το χέρι μας στον συνάνθρωπο».

Σχετικά Άρθρα

 • Οι barista «σφάζονται» για τις ποδιές της Μαρίας

   Η Μαρία Ιόλη Ντορμπά από μικρή ήθελε να ασχοληθεί με το σχέδιο μόδας. Και μπορεί το όνειρό της να μην έχει πραγματοποιηθεί πλήρως, έχει κάνει όμως ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας τις δικές της χειροποίητες ποδιές εργασίας, για μπαρ.

 • Λαρισαίοι διακρίθηκαν σε διαγωνισμό της ΕΡΤ

  Το συγκρότημα Γιώργος Βαλιάκας και Ιδανικοί επιλέχθηκε ως μία από τις τρεις καλύτερες μπάντες του διαγωνισμού «YourBand» της ΕΡΤ στον οποίο υπήρχαν περισσότερες από διακόσιες συμμετοχές.

 • Λαρισαϊκή καινοτομία στο ΜΙΤ
   

  Το laddroller είναι ένα ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να εκτελέσουν μια σειρά από κινήσεις, που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν με κανένα άλλο αντίστοιχο αμαξίδιο, όπως το να κινηθούν άνετα σε όρθια θέση και να υπερβούν ακόμη και μικρά εμπόδια, όπως να ανέβουν ένα πεζοδρόμιο.

 •  «Η Παρέα» της Ευαγγελής Τσιρώνη - Μαλίζου

  Για την καθηγήτρια οφθαλμολογίας Ευαγγελή Τσιρώνη – Μαλίζου το γράψιμο υπήρξε πάντοτε, όχι μια απασχόληση, αλλά προσωπική ανάγκη, μια συνήθεια λυτρωτική, ίσως ακόμη και μια διέξοδος από το έντονο άγχος που συνοδεύει το επάγγελμά της.

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

 • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
 • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
 • Τηλ.: 2410 564029
 • email: dtp@eleftheria.gr
 • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram