BUGSTER: Ο ελληνικός σκαραβαίος


  • Το Ziovas Bugster είναι το μοναδικό κάμπριο σκαθάρι με σκληρή οροφή. Η πρωτοτυπία του κέντρισε το ενδιαφέρον της Volkswagen, η οποία φιλοξενεί στο επίσημο site της συνέντευξη του Γιάννη Ζιόβα.

Ο Γιάννης Ζιόβας κατασκευάζει στο Αγρίνιο έναν κάμπριο σκαραβαίο με σκληρή οροφή, το μοναδικό αυτού του τύπου μοντέλο, που κυκλοφορεί στον κόσμο!

Ο Γιάννης Ζιόβας είναι ηλεκτρονικός, και εργάζεται ως τεχνικός της ΕΡΤ, οπότε οι κατασκευές, τα μαστορέματα και γενικά οι τεχνικές εργασίες είναι για εκείνον καθημερινότητα. Το αποτέλεσμα του συνδυασμού της επαγγελματικής του ιδιότητας με την αγάπη του για το κλασικό αυτοκίνητο, ήταν το Ziovas Bugster. Μάλιστα, η πρωτότυπη ανακατασκευή του παλιού Σκαραβαίου της Volkswagen, που εφάρμοσε βασισμένος αποκλειστικά σε δικά του σχέδια, εντυπωσίασε ακόμα και τους ιθύνοντες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Ασχολούμαι με το κλασικό αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα, τις κατασκευές, τις μετατροπές και το σχέδιο από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Η ιδέα της μετατροπής  ενός σκαθαριού sedan σε roadster cabrio με σκληρή οροφή ήταν πάντα πρόκληση για μένα» σημειώνει ο ερασιτέχνης «σχεδιαστής». Βέβαια, πριν εφαρμόσει το μεγαλόπνοο πλάνο του, έκανε διάφορες και άλλες «απόπειρες». Το πρώτο βήμα, στον χώρο του αυτοκινήτου, το έκανε με την ανακατασκευή ενός MGA roadster του ’58, η οποία πήγε πολύ καλά. Με αυτό το δεδομένο και αφού απέκτησε μια σχετική εμπειρία, αποφάσισε να ασχοληθεί με το σχέδιο “bugster”. Το project αποδείχτηκε αρκετά δύσκολο κι αυτό γιατί έπρεπε σχεδιαστικά να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός  συνδυασμός, μεταξύ του σχήματος της οροφής και των διαστάσεων των δύο τμημάτων της, ώστε και το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι άρτιο αλλά και πρακτικά να μπορεί να αποθηκευτεί στον χώρο, όπου πριν βρίσκονταν το πίσω κάθισμα. Έπρεπε, λοιπόν, να υπολογιστούν πολλές λεπτομέρειες με μεγάλη ακρίβεια, όπως για παράδειγμα το χαμήλωμα του παρμπρίζ, οι διαστάσεις της οροφής και τα σημεία των αρθρώσεών της. Παρά τις δυσκολίες, δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε πεισματικά τις προσπάθειες, κάνοντας συνεχείς τροποποιήσεις μέχρι να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα.

«Το κυριότερο δίλλημα που αντιμετώπισα ξεκινώντας τη μετατροπή αφορούσε στην τελική εμφάνιση του αυτοκινήτου» λέει ο κ Ζιόβας. «Βασικά είχα δύο επιλογές. Ή θα ακολουθούσα την κλασική γραμμή ή θα προχωρούσα σε κάτι πιο μοντέρνο, όπως το restomod beetle. Προτίμησα τη δεύτερη εκδοχή, γιατί μου έδινε μεγαλύτερη σχεδιαστική ευχέρεια και επέτρεπε να γίνουν μεγαλύτερες παρεμβάσεις τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει, όλους όσους εργάστηκαν εντατικά για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου».

Η διαδικασία της ανακατασκευής, ο σχεδιασμός, η κατασκευή των ξύλινων καλουπιών, οι διορθώσεις και οι προσαρμογές ώστε όλα να λειτουργούν σωστά, κράτησαν περισσότερα από πέντε χρόνια. «Άρχισα να ασχολούμαι με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο περίπου το 2007» λέει ο Γιάννης Ζιόβας «Τα πρώτα χρόνια ασχολούμουν με το σχεδιαστικό κομμάτι, ενώ μόλις πέρυσι, το 2015, ολοκληρώθηκαν και οι μηχανολογικές μετατροπές, με τη βοήθεια μηχανολόγων». Ο σχεδιασμός και η κατασκευή της μετατροπής, έγινε από την αρχή με τη σκέψη να μπορεί να κατασκευαστεί σε μορφή κιτ. Στόχος του κ. Ζιόβα είναι να φτιάξει ένα «πακέτο» οδηγιών, που θα κάνει την μετατροπή όσο το δυνατόν πιο εύκολη και με χαμηλό κόστος. Αν κάποιος επιθυμεί, δηλαδή, να μετατρέψει τον παλιό του σκαραβαίο σε bugster μπορεί αγοράζοντας το kit, να το κάνει με σχετικά απλό τρόπο – είτε μόνος αν έχει σχετικές γνώσεις, είτε με τη βοήθεια κάποιου μηχανικού αυτοκινήτων. Τα βασικά κομμάτια της μετατροπής είναι τα δύο τμήματα της οροφής, το κάλυμμα της, το κάλυμμα του κινητήρα και ένα σωληνωτό υποπλαίσιο. Το υποπλαίσιο κατασκευάζεται σε καλίμπρα και χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του αμαξώματος και τη στήριξη της οροφής. Τη μετατροπή συμπληρώνουν αρκετά μικρότερα κομμάτια όπως τα τζάμια, η εταζέρα, τα roll bars, διάφορα καλύμματα, μεντεσέδες, αμορτισέρ, κλπ.

Αυτό το διάστημα ο Γιάννης Ζιόβας αναμένει την έγκριση κάποιων μηχανολογικών μελετών, ώστε το δημιούργημά του να πάρει την σχετική άδεια και να μπορεί να κυκλοφορεί κανονικά στους δρόμους. Παράλληλα, όμως, δουλεύει σε ένα καινούργιο project – επίσης σχετικό με τον σκαραβαίο – για το οποίο, προς το παρόν, δεν μας αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram