Πιρουέτες στο νερό


Η συγχρονισμένη κολύμβηση είναι ένα εντυπωσιακό και συναρπαστικό άθλημα, στη διάδοσή του οποίου συμβάλλουν οι δύο ομάδες της Ναυταθλητικής Ένωσης (ΝΕΛ) και του Ναυτικού Ομίλου (ΝΟΛ) που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στη Λάρισα. Οι προπονήτριες συγχρονισμένης κολύμβησης Ειρήνη Καλούδη και Γεωργία Νταβαντζίκου μιλούν για τις απαιτήσεις του αθλήματος, που μεταμορφώνει τα κορίτσια σε μπαλαρίνες του νερού.

Χάρη και ταχύτητα, απόλυτα ακριβείς κινήσεις και θεαματικές φιγούρες είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη συγχρονισμένη κολύμβηση, το άθλημα που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο την κολύμβηση και τον χορό.

Πρόκειται για ένα σπορ που αρχικά – τη δεκαετία του ’30 – δημιουργήθηκε για καθαρά ψυχαγωγικούς λόγους, ενώ αργότερα απέκτησε αγωνιστικό χαρακτήρα και έγινε και ολυμπιακό άθλημα. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο ευεργετικά είδη γυμναστικής, αφού χαρίζει ένα υπέροχο σώμα, ενώ δεν καταπονεί ούτε στο ελάχιστο τον οργανισμό, όπως συμβαίνει και με την κολύμβηση.


Η ομάδα της Ναυταθλητικής Ένωσης Λάρισας με την προπονήτρια Ειρήνη Καλούδη.


Στο συγκεκριμένο άθλημα, η προπόνηση έχει δύο στάδια. Το εκτός και το εντός νερού. Στο πρώτο κομμάτι οι αθλήτριες κάνουν ασκήσεις μπαλέτου και ρυθμικής γυμναστικής, ανοίγματα, ευλυγισία, σπαγκάτ, κατακόρυφα και οτιδήποτε άλλο απαιτούν οι ρουτίνες που εφαρμόζουν, υπό την καθοδήγηση δασκάλων χορού. Στη συνέχεια, με τη συνοδεία μουσικής, βουτούν στην πισίνα και εκτελούν ασκήσεις και χορογραφίες. Φυσικά, το κομμάτι του αθλήματος μέσα στο νερό είναι πιο δύσκολο κι αυτό γιατί απαιτεί πλήρη συγχρονισμό και συνδυάζει τεχνική, κολύμπι και αναπνοές. Όπως σημειώνει η Ειρήνη Καλούδη, προπονήτρια της ΝΕΛ, μέλος της πρώτης ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, αλλά και μέλος της Εθνικής Ομάδας του αθλήματος, «πρόκειται για ένα απαιτητικό σπορ, όμως είναι ευχάριστο για τα κορίτσια, αφού συνδυάζει δύο διασκεδαστικές δραστηριότητες και ταυτόχρονα είναι και θεαματικό. Βέβαια, οι αθλήτριες πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλό κολύμπι, να έχουν αντοχή στην αναπνοή, ευλυγισία και χάρη. Γι’ αυτό τον λόγο, γίνονται οι προπονήσεις είναι καθημερινές».


Η ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Λάρισας με την προπονήτρια Γεωργία Νταβαντζίκου.

«Προκειμένου οι αθλήτριες να βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού για αρκετή ώρα και συγχρόνως να κάνουν χορευτικές ασκήσεις/φιγούρες ενώ παράλληλα να δείχνουν ευχάριστες και άνετες χρησιμοποιούνται κάποιες ειδικές μέθοδοι» λέει η προπονήτρια του ΝΟΛ, και πρώην αθλήτρια συγχρονισμένης και η ίδια, Γεωργία Νταβαντζίκου. «Επιπλέον, τα υποβρύχια ηχεία μεταφέρουν την μουσική μέσα στην πισίνα, βοηθώντας τις αθλήτριες να μην χάνουν ούτε δευτερόλεπτο από τον συγχρονισμό τους».

Με την συγχρονισμένη κολύμβηση μπορεί να ασχοληθεί οποιοδήποτε κορίτσι ξέρει να κολυμπάει – όχι απαραίτητα με όλα τα στιλ κολύμβησης, χωρίς να έχει κάποια άλλη δεξιότητα. Για όλα τα υπόλοιπα, φροντίζουν οι έμπειρες προπονήτριες που αναλαμβάνουν να εκπαιδεύσουν τις «μικρές γοργόνες».

 

Μέχρι πρόσφατα η συγχρονισμένη κολύμβηση ήταν αποκλειστικά γυναικείο άθλημα, όμως εδώ και δύο περίπου χρόνια μπορούν και άνδρες να συμμετέχουν ως αθλητές σε επίσημες διοργανώσεις.

 

Σχετικά Άρθρα

 • Γιορτή μανιταριού στο Σκλήθρο

  Την 7η Γιορτή Μανιταριού διοργανώνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στον χώρο του σχολείου, (μέσα στον οικισμό) ο Eξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκληθριωτών, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Φίλοι του Δάσους & της Μυκητοχλωρίδας » και του Δήμου Αγιάς.

 • Λαρισαίοι διακρίθηκαν σε διαγωνισμό της ΕΡΤ

  Το συγκρότημα Γιώργος Βαλιάκας και Ιδανικοί επιλέχθηκε ως μία από τις τρεις καλύτερες μπάντες του διαγωνισμού «YourBand» της ΕΡΤ στον οποίο υπήρχαν περισσότερες από διακόσιες συμμετοχές.

 • Λαρισαϊκή καινοτομία στο ΜΙΤ
   

  Το laddroller είναι ένα ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να εκτελέσουν μια σειρά από κινήσεις, που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν με κανένα άλλο αντίστοιχο αμαξίδιο, όπως το να κινηθούν άνετα σε όρθια θέση και να υπερβούν ακόμη και μικρά εμπόδια, όπως να ανέβουν ένα πεζοδρόμιο.

 •  «Η Παρέα» της Ευαγγελής Τσιρώνη - Μαλίζου

  Για την καθηγήτρια οφθαλμολογίας Ευαγγελή Τσιρώνη – Μαλίζου το γράψιμο υπήρξε πάντοτε, όχι μια απασχόληση, αλλά προσωπική ανάγκη, μια συνήθεια λυτρωτική, ίσως ακόμη και μια διέξοδος από το έντονο άγχος που συνοδεύει το επάγγελμά της.

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

 • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
 • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
 • Τηλ.: 2410 564029
 • email: dtp@eleftheria.gr
 • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram