Mindcube: Εγκεφαλικά παιχνίδια


 • Το MindCube θα παρουσιαστεί επίσημα στην έκθεση MakerFaire, ένα διεθνές φεστιβάλ με θέμα την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την επινοητικότητα, που θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη στις 16 και 17 Απριλίου.

   

   

Ο Λαρισαίος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Θάνος Φουλούλης, δημιούργησε ένα πρωτότυπο παιχνίδι που διαβάζει τη σκέψη.

Η τηλεκίνηση είναι η δυνητική ικανότητα του ανθρώπου να μετακινεί αντικείμενα χρησιμοποιώντας τη δύναμη του μυαλού του. Προς το παρόν αυτή η ιδιότητα ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως με το MindCube, την εφεύρεση του Λαρισαίου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Θάνου Φουλούλη, η φαντασία, είναι πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα.

Το MindCube είναι, πρακτικά, ένα διαδραστικό επιτραπέζιο παιχνίδι, αλλά ουσιαστικά δεν μοιάζει με κανένα άλλο επιτραπέζιο από αυτά που συνηθίζουμε να παίζουμε με φίλους. Τα βασικά του στοιχεία είναι ότι απαιτεί δύο παίκτες και μια επιφάνεια. Το «πιόνι» είναι ένα, δηλαδή ο κύβος, και κινείται εναλλάξ από τους δύο παίκτες. Μόνο που για να το πετύχουν αυτό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους, αλλά τη δύναμη του μυαλού τους! Πως συμβαίνει αυτό; «Οι δυο παίχτες φοράνε κατάλληλους αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (ElectroEncephaloGraphy – EEG)» εξηγεί ο δημιουργός του παιχνιδιού. «Οι αισθητήρες αυτοί διαβάζουν τα εγκεφαλικά σήματα και στη συνέχεια τα μεταδίδουν ασύρματα στον επεξεργαστή, για ανάλυση».

Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί με δύο τρόπους: είτε με βάση την αυτοσυγκέντρωση του παίκτη (focus) είτε με βάση τη χαλαρότητα – ηρεμία (relaxation). Σε κάθε περίπτωση τα αντίστοιχα σήματα, αφού αναλυθούν, χρησιμοποιούνται για να αναδείξουν τον παίκτη με την πιο ισχυρή εγκεφαλική δραστηριότητα και, κατ’ επέκταση, να μετακινήσουν τον κύβο προς τη μεριά του αντιπάλου. Ο κύβος μπορεί μετακινηθεί κατά μήκος του παιχνιδιού, από τη μια βάση μέχρι την άλλη – στην άκρη των οποίων κάθονται οι αντίπαλοι. Το πλήθος των «βημάτων» που κάνει ο κύβος, η πρόοδος που σημειώνει ο παίκτης δηλαδή, εξαρτάται από τον βαθμό συγκέντρωσης – ή χαλάρωσης αντίστοιχα – που επιδεικνύει. Νικητής αναδεικνύεται εκείνος που θα καταφέρει να μετακινήσει τον κύβο έως την βάση του αντιπάλου». Και ο ίδιος ο κύβος, όμως, έχει το δικό του «μυαλό». Έτσι, κάθε φορά που κάποιος παίχτης κερδίζει μια κίνηση, η συσκευή φωτίζεται με τα αντίστοιχα χρώματα που έχουν εξαρχής επιλεγεί για τους δύο αντιπάλους. 

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο, αυτού του πρωτοποριακού παιχνιδιού είναι ότι κύβος, δεν ακουμπά πάνω σε κάποια βάση, αλλά αιωρείται χρησιμοποιώντας μαγνητικό πεδίο, ενώ ταυτόχρονα παίρνει ενέργεια μέσω του φαινόμενου της μαγνητικής επαγωγής. Ως συνέπεια δεν χρειάζεται μπαταρίες και «ζωντανεύει» μόνο όταν πλησιάσει κοντά στη βάση του παιχνιδιού.

Η εμπειρία του MindCube διαθέτει και μουσική επένδυση. Δέκα κομμάτια με διαφορετικό ύφος και ενέργεια δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα που συνδέεται με τις δύο διαφορετικές λειτουργίες του παιχνιδιού (αυτοσυγκέντρωση ή ηρεμία). Ταυτόχρονα, η «φωνή» του MindCube επιβραβεύει τους παίκτες όταν τα πάνε καλά, ενώ τους παροτρύνει ή τους «πιέζει» να βελτιώσουν την τακτική τους, όταν οι επιδόσεις τους είναι μέτριες. Η μουσική, δε, που ντύνει το παιχνίδι είναι πρωτότυπη κι αυτό οφείλεται στο πολύπλευρο, ανεξάντλητο ταλέντο του Θάνου Φουλούλη. Ο ίδιος, μιας που είναι κάτοχος πτυχίου διδασκαλίας πιάνου και ανώτερων θεωρητικών, συνέθεσε το μουσικό χαλί του MindCube, ενώ και τα ηχητικά εφέ φέρουν την υπογραφή του.

Οι διάτρητες οπές που βρίσκονται πάνω στον κύβο αλλά και κατά μήκος της διαδρομής, στην οποία κινείται το παιχνίδι σχηματίζουν τη λέξη MindCube στη γλώσσα των τυφλών, δηλαδή στο σύστημα braille. Από τη στιγμή, λοιπόν, που το παιχνίδι κινείται με τη δύναμη του μυαλού, χωρίς να απαιτεί οποιαδήποτε άλλη δεξιότητα ή κίνηση, μπορούν να το παίξουν ακόμη και άτομα με προβλήματα όρασης ή κινητικές δυσκολίες.

Για την κατασκευή του παιχνιδιού, τον σχεδιασμό και τον λογότυπο του οποίου επιμελήθηκε η αρχιτέκτονας μηχανικός Μαρία Κανέτσου, χρησιμοποιήθηκαν πολλά διαφορετικά υλικά, όπως μικροεπεξεργαστές, πομποδέκτες κομμάτια από παλιούς υπολογιστές αλλά και εξαρτήματα που παραγγέλθηκαν από το εξωτερικό, μιας και εδώ είναι είτε δυσεύρετα, είτε πολύ ακριβά. Όπως σημειώνει ο 36χρονος μηχανικός η ιδέα βασίστηκε στη δημιουργία ενός διαδραστικού παιχνιδιού, που θα χρησιμοποιεί την τελευταία τάση της τεχνολογίας που είναι τα wearables, δηλαδή οι συσκευές που φοριούνται από τον χρήστη. Από την άλλη, τον ιντρίγκαρε η προοπτική ενός παιχνιδιού που απαιτεί σκέψη και συγκέντρωση, αλλά χωρίς την στατικότητα που έχει το σκάκι, για παράδειγμα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αγάπη του για τις κατασκευές, οδήγησαν στη δημιουργία του MindCube. Μάλιστα, στο παρελθόν έχει δημιουργήσει ένα σύστημα οικιακού αυτοματισμού, μέσω του οποίου μπορεί κάποιος να ελέγξει λειτουργίες του σπιτιού, όπως το άναμμα των φώτων και του θερμοσίφωνα μέσω κινητού τηλεφώνου, αλλά και ένα polargraph, δηλαδή έναν εκτυπωτή plotter που ζωγραφίζει κάθετα.

 

#whoiswho

Ο Θάνος Φουλούλης είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης του Διαπανεπιστημιακού – Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ με τίτλο «Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών», ενώ είναι υποψήφιος Διδάκτορας του τμήματος Μουσικών Σπουδών (ΑΠΘ). Έχει εργαστεί ως διδακτικό προσωπικό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών στη Μελέτη και εγκατάσταση σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς, ενώ σήμερα ασχολείται με την Ανάπτυξη λογισμικού υποστήριξης λήψης αποφάσεων και εξόρυξης δεδομένων για συστήματα βελτιστοποίησης εφοδιαστικής αλυσίδας και ειδικότερα με την ανάπτυξη συστημάτων πρόβλεψης ζήτησης. 

Δείτε πως λειτουργεί το παιχνίδι στο mindcubegame.com ή κάντε κλικ στο παρακάτω βίντεο!

 

 

 

Πολυμέσα

Σχετικά Άρθρα

 • Γιορτή μανιταριού στο Σκλήθρο

  Την 7η Γιορτή Μανιταριού διοργανώνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στον χώρο του σχολείου, (μέσα στον οικισμό) ο Eξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκληθριωτών, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Φίλοι του Δάσους & της Μυκητοχλωρίδας » και του Δήμου Αγιάς.

 • Οι barista «σφάζονται» για τις ποδιές της Μαρίας

   Η Μαρία Ιόλη Ντορμπά από μικρή ήθελε να ασχοληθεί με το σχέδιο μόδας. Και μπορεί το όνειρό της να μην έχει πραγματοποιηθεί πλήρως, έχει κάνει όμως ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας τις δικές της χειροποίητες ποδιές εργασίας, για μπαρ.

 • Λαρισαίοι διακρίθηκαν σε διαγωνισμό της ΕΡΤ

  Το συγκρότημα Γιώργος Βαλιάκας και Ιδανικοί επιλέχθηκε ως μία από τις τρεις καλύτερες μπάντες του διαγωνισμού «YourBand» της ΕΡΤ στον οποίο υπήρχαν περισσότερες από διακόσιες συμμετοχές.

 • Λαρισαϊκή καινοτομία στο ΜΙΤ
   

  Το laddroller είναι ένα ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να εκτελέσουν μια σειρά από κινήσεις, που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν με κανένα άλλο αντίστοιχο αμαξίδιο, όπως το να κινηθούν άνετα σε όρθια θέση και να υπερβούν ακόμη και μικρά εμπόδια, όπως να ανέβουν ένα πεζοδρόμιο.

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

 • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
 • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
 • Τηλ.: 2410 564029
 • email: dtp@eleftheria.gr
 • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram