H πόλη αλλάζει


Άποψη του έργου του Μ. Παπαστεργίου όταν τοποθετήθηκε και σήμερα Άποψη του έργου του Μ. Παπαστεργίου όταν τοποθετήθηκε και σήμερα αριστερά: φωτογραφικό αρχείο "Ε" - δεξιά: φωτό Βασίλης Ντάμπλης

Η Χαρίκλεια Βλαχάκη, με αφορμή τα έργα βιοκλιματικής ανάπλασης στο λόφο του Φρουρίου, γράφει για τη διαχείριση του δημόσιου χώρου και τις αντιδράσεις που εγείρει κάθε νέα παρέμβαση σε αυτόν.


Το ζευγάρι των Λαρισαίων έκανε τη βόλτα του στο Φρούριο, από την πλατεία Λαμπρούλη προς το αρχαίο θέατρο. Δεν είχε επισκεφτεί την περιοχή καιρό τώρα και, καθώς για πρώτη φορά αντίκρισε τα έργα που εκτελούνται εκεί, ξαφνιάστηκε.

«Μωρέ τι ωραίο πράγμα», είπε εκείνη.  

«Σιγά  το ωραίο! Τι τη θέλουν τόση σιδεριά; Σε πνίγει», σχολίασε εκείνος .

«Μπα, θα γίνει καλό», ανταπάντησε η γυναίκα, «Θα βάλουν πανιά από πάνω και ευτυχώς να σου πω, γιατί το καλοκαίρι για να κάνει κάποιος της βόλτα του ή για να φτάσει μέχρι τη Λαϊκή της Τετάρτης, δεν έχει ούτε μισό δέντρο. Βράζει ο τόπος». Και συνέχισαν τη βόλτα τους.

Το θέμα της διαχείρισης του δημόσιου χώρου και οι αλλαγές που κάθε φορά συντελούνται σε αυτόν, αποτελούσαν ανέκαθεν προσφιλές θέμα συζήτησης και σημείο αιχμής για τους Λαρισαίους.  Και τα παραδείγματα είναι πολλά: Από τις πρώτες προτάσεις για πεζοδρόμηση του ιστορικού εμπορικού κέντρου, την ανάπλαση των δύο πλατειών - Κεντρικής και Ταχυδρομείου - το «Γλυπτό Ποταμό» της Νέλλας Γκόλαντα, τη «Θεσσαλική Φρουρά» του Πανιάρα στην Πινακοθήκη, τη μεγάλη πεζογέφυρα του Πηνειού και το γλυπτό  «Άλογο» του Μίλτου Παπαστεργίου κάτω από τον Άγιο Αχίλλιο, μέχρι το μνημείο Εθνικής Αντίστασης του Τάκη Τλούπα στο πάρκο Αλκαζάρ, σχεδόν όλες από τις παρεμβάσεις  που συντελέστηκαν στην πόλη - εικαστικές και μη - προκάλεσαν το δημόσιο διάλογο, πυροδότησαν διαφωνίες, γκρίνια, τριβές και κάποιες φορές (ακόμη και) σφοδρές ιδεολογικές αντιπαραθέσεις.
Ωστόσο, και παρά τις πραγματικά τραγικές απώλειες στη μακραίωνη ιστορία της - όπως για παράδειγμα η κατεδάφιση του νεοκλασσικού επί της Παναγούλη και Παπακυριαζή και πολλές άλλες - η πόλη αλλάζει και όχι πάντα ή απαραίτητα προς το χειρότερο, όπως πολλές φορές ενδεχομένως (ή και ιδιοτελώς) προδικάζουμε. Διάφορες ή και διαφορετικές καλλιτεχνικές αφετηρίες, μικρότερες ή και μεγαλύτερες παρεμβάσεις συνθέτουν το νέο της πρόσωπο, και δημιουργούν τη σύγχρονη μνήμη της πόλης και της νέας γενιάς.

Σχετικά Άρθρα

 • Γιορτή μανιταριού στο Σκλήθρο

  Την 7η Γιορτή Μανιταριού διοργανώνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στον χώρο του σχολείου, (μέσα στον οικισμό) ο Eξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκληθριωτών, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Φίλοι του Δάσους & της Μυκητοχλωρίδας » και του Δήμου Αγιάς.

 • Λαρισαίοι διακρίθηκαν σε διαγωνισμό της ΕΡΤ

  Το συγκρότημα Γιώργος Βαλιάκας και Ιδανικοί επιλέχθηκε ως μία από τις τρεις καλύτερες μπάντες του διαγωνισμού «YourBand» της ΕΡΤ στον οποίο υπήρχαν περισσότερες από διακόσιες συμμετοχές.

 • Λαρισαϊκή καινοτομία στο ΜΙΤ
   

  Το laddroller είναι ένα ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να εκτελέσουν μια σειρά από κινήσεις, που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν με κανένα άλλο αντίστοιχο αμαξίδιο, όπως το να κινηθούν άνετα σε όρθια θέση και να υπερβούν ακόμη και μικρά εμπόδια, όπως να ανέβουν ένα πεζοδρόμιο.

 •  «Η Παρέα» της Ευαγγελής Τσιρώνη - Μαλίζου

  Για την καθηγήτρια οφθαλμολογίας Ευαγγελή Τσιρώνη – Μαλίζου το γράψιμο υπήρξε πάντοτε, όχι μια απασχόληση, αλλά προσωπική ανάγκη, μια συνήθεια λυτρωτική, ίσως ακόμη και μια διέξοδος από το έντονο άγχος που συνοδεύει το επάγγελμά της.

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

 • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
 • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
 • Τηλ.: 2410 564029
 • email: dtp@eleftheria.gr
 • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram