Συνείδηση για τους Λαρισαίους η ανακύκλωση


Συνειδητοποιούν τα οφέλη της για το περιβάλλον και ζητούν μεγαλύτερη και αμεσότερη πρόσβαση σε κάδους.


Της Βασιλικής Δημητρακοπούλου


Ρομποτικοί κάδοι απορριμμάτων στο κέντρο, καφέ και κίτρινοι κάδοι για βιοαπόβλητα και χαρτί, επέκταση του προγράμματος συλλογής πόρτα- πόρτα και αλλαγές στα δημοτικά τέλη με βάση το βάρος των απορριμμάτων που πετάμε αντί για τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας μας που ισχύει σήμερα, περιλαμβάνει  μεταξύ άλλων το τοπικό σχέδιο αποκεντρωμένης διαχείρισης αποβλήτων του δήμου Λαρισαίων για την περίοδο 2015- 2020. Τι γνώμη έχουν όμως οι Λαρισαίοι για τα προγράμματα ανακύκλωσης που υλοποιούνται στο δήμο και πως συμπεριφέρονται στη διαχείριση των αποβλήτων τους;  

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Λαρισαίων κατά την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου 2014, σε κατοίκους  της πόλης ηλικίας 18- 75 ετών, οι πολίτες φαίνεται να γνωρίζουν, είτε σε μεγαλύτερο, είτε σε μικρότερο βαθμό όλα τα είδη που ανακυκλώνονται στην περιοχή τους, και μάλιστα η γνώση τους γύρω από τα ανακυκλώσιμα υλικά που τοποθετούνται στους μπλε κάδους υπερβαίνει το 80%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα που προέκυψαν για την προσωπική δράση των πολιτών στην τοπική ανακύκλωση,  καθώς όταν ρωτήθηκαν αν οι ίδιοι ανακυκλώνουν, θετικά απάντησε  το 90,7% των ερωτηθέντων. Γεγονός που καταδεικνύει πως οι Λαρισαίοι έχουν έντονη ενεργό δράση στην ανακύκλωση.

Όταν τους ζητήθηκε να απαντήσουν από πού ενημερώθηκαν για την ανακύκλωση γενικά αλλά και για τις ενέργειες ανακύκλωσης που γίνονται στην πόλη τους, τα μέσα που ξεχώρισαν ήταν το οικείο περιβάλλον (οικογένεια, φίλοι, γνωστοί), το διαδίκτυο και η τηλεόραση με ποσοστά μεγαλύτερα του 20%. Αρκετά καλά ποσοστά έλαβαν και η ενημέρωση μέσω του Δήμου (εκδηλώσεις, δράσεις, φυλλάδια), μέσω εφημερίδων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με ποσοστά 10-15%.

Διαπιστώθηκε επίσης πως οι Λαρισαίοι κατανοούν πλήρως τα οφέλη της ανακύκλωσης, καθώς όταν ρωτήθηκαν για τη συμβολή της στο περιβάλλον, στην εξοικονόμηση χρημάτων και φυσικών πόρων τα ποσοστά των ατόμων που συμμερίστηκαν αυτή την άποψη, ήταν πάνω από το 51%. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι το αίσθημα ευθύνης που έχουν οι πολίτες, καθώς σε ποσοστά 65-80% δήλωσαν πως η ανακύκλωση είναι μια απαραίτητη πράξη και μάλιστα πως είναι ευθύνη όλων.

Τέλος, σε ποσοστό 10-40% οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως ο Δήμος δεν προσφέρει όλα τα απαραίτητα μέσα για μια σωστή διαδικασία ανακύκλωσης, ότι σημειώνονται ελλείψεις σε κάδων σε κάποιες περιοχές, όπως επίσης και πως η πρόσβαση σε σημεία με πιο εξειδικευμένα είδη ανακύκλωσης δεν είναι εύκολη. 

Κατά την ανάλυση της έρευνας υπήρξαν κάποια σημεία που δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικά, με σημαντικότερα τη μικρή συμμετοχή των ανδρών στη διαδικασία ανακύκλωσης αλλά και την άγνοια για κάποια ανακυκλώσιμα υλικά, όπως το αλουμίνιο. Σε αυτά τα προβλήματα, λοιπόν, θα πρέπει να στοχεύσουν όσοι ασχοληθούν με τη βελτίωση του υπάρχοντος στρατηγικού σχεδίου δράσεως που ακολουθεί αυτή τη στιγμή ο δήμος Λαρισαίων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας του μεταπτυχιακού προγράμματος Χωρική ανάλυση και διαχείριση περιβάλλοντος, του τμήματος Πολεοδομίας και Χωροταξίας Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα αποτελέσματα προέκυψαν μέσα από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων από μόνιμους ή περιστασιακούς κατοίκους της Λάρισας. Η επιλογή του δείγματος έγινε με τη μέθοδο της τυχαίας επιλογής, χωρίς περιορισμούς φύλου, επαγγέλματος, εκπαίδευσης, οικογενειακής κατάσταση.

Σχετικά Άρθρα

 • Γιορτή μανιταριού στο Σκλήθρο

  Την 7η Γιορτή Μανιταριού διοργανώνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στον χώρο του σχολείου, (μέσα στον οικισμό) ο Eξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκληθριωτών, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Φίλοι του Δάσους & της Μυκητοχλωρίδας » και του Δήμου Αγιάς.

 • Λαρισαίοι διακρίθηκαν σε διαγωνισμό της ΕΡΤ

  Το συγκρότημα Γιώργος Βαλιάκας και Ιδανικοί επιλέχθηκε ως μία από τις τρεις καλύτερες μπάντες του διαγωνισμού «YourBand» της ΕΡΤ στον οποίο υπήρχαν περισσότερες από διακόσιες συμμετοχές.

 • Λαρισαϊκή καινοτομία στο ΜΙΤ
   

  Το laddroller είναι ένα ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να εκτελέσουν μια σειρά από κινήσεις, που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν με κανένα άλλο αντίστοιχο αμαξίδιο, όπως το να κινηθούν άνετα σε όρθια θέση και να υπερβούν ακόμη και μικρά εμπόδια, όπως να ανέβουν ένα πεζοδρόμιο.

 •  «Η Παρέα» της Ευαγγελής Τσιρώνη - Μαλίζου

  Για την καθηγήτρια οφθαλμολογίας Ευαγγελή Τσιρώνη – Μαλίζου το γράψιμο υπήρξε πάντοτε, όχι μια απασχόληση, αλλά προσωπική ανάγκη, μια συνήθεια λυτρωτική, ίσως ακόμη και μια διέξοδος από το έντονο άγχος που συνοδεύει το επάγγελμά της.

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

 • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
 • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
 • Τηλ.: 2410 564029
 • email: dtp@eleftheria.gr
 • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram