Χορεύοντας το tango της Αγκόλας


Ο Αντώνης Τζίμας και η Χαρά Ραμπαούνη ζουν στη Λάρισα και είναι οι χρυσοί πρωταθλητές του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Κιζόμπα.

Δύο κορμιά ενωμένα σε ένα, λικνίσματα ερωτικά και μουσική που σε ταξιδεύει στα βάθη της Αφρικανικής Ηπείρου. Εκεί από όπου η Κιζόμπα, ξεκίνησε το αισθησιακό της ταξίδι για τα dance floors της Ευρώπης. 

Ο Αντώνης Τζίμας (από τη Λάρισα) και η Χαρά Ραμπαούνη (από το Βόλο), ήταν οι πρώτοι χορευτές στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν με την εκμάθηση αλλά και τη διδασκαλία του συγκεκριμένου είδους, μυώντας το ευρύ κοινό στα βήματα του tango της Ανγκόλας, όπως είθισται να το αποκαλούν.  Ακολούθησαν δεκάδες συμμετοχές σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς, εντατικές, επίπονες πρόβες  και συνεχείς διακρίσεις μέχρι την κατάκτηση της κορυφής, στο 8ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κιζόμπα που διεξήχθη φέτος στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Αρχικά, ο χορός μπήκε στη ζωή τους ως χόμπι και παρά το πτυχίο του ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλά και τις μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο αντικείμενο, αποφάσισαν να τραβήξουν άλλο δρόμο. Όπως σημειώνουν στις Θ.Ε οι χρυσοί πρωταθλητές, η πρώτη επαφή τους με το χορό, έγινε εντελώς τυχαία, πριν από δέκα χρόνια. Όλα ξεκίνησαν με ένα στοίχημα, ότι ο Αντώνης δεν μπορεί να χορεύει - έτσι έλεγε η Χαρά. Όμως ο Αντώνης δεν το έβαλε κάτω, ξεκίνησε μαθήματα σε σχολή χορού, μελέτησε αρκετά και κατάφερε με σκληρή να …κερδίσει το στοίχημα και όχι μόνο. Ο πρώτος μαθητής τους ήταν ένας κοινός τους φίλος ο οποίος ήθελε να μάθει να χορεύει salsa και στη συνέχεια τους σύστησε σε άλλους. «Δεν σκεφτήκαμε ποτέ το που θα φτάναμε, όλα ήρθαν με τον καιρό, μόνα τους», σημειώνουν.

Σύμφωνα με τους ίδιους,  το  να μάθει κάποιος να χορεύει  δεν είναι δύσκολο και με λίγη καλή θέληση και προσπάθεια, μπορεί να τα καταφέρει σε κάθε είδος χορού.  Τα πράγματα ωστόσο είναι πολύ διαφορετικά, όταν θελήσεις να πας  πιο πέρα και να ασχοληθείς με το χορό επαγγελματικά. Σε αυτή την περίπτωση δεν αρκεί να ξέρεις μόνο τα βήματα, πρέπει να μελετήσεις, να ταξιδέψεις, να αφομοιώσεις στην κουλτούρα των λαών, να γίνεις ένα με αυτούς.

Σε ότι αφορά στο χορό γενικότερα, υπογραμμίζουν πως αποτελεί ένα εξαιρετικό χόμπι για κάθε ηλικία, καθώς γυμνάζει, εκτονώνει σώμα και πνεύμα, διασκεδάζει και κοινωνικοποιεί. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι εκπομπές χορού στην τηλεόραση άλλαξαν τη νοοτροπία του κόσμου και ενώ κάποτε δύσκολα κάποιος θα επιχειρούσε να μάθει να χορεύει, σήμερα το τολμά, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Γιάννης Παπαθανασίου

 

Σχετικά Άρθρα

 • Οι barista «σφάζονται» για τις ποδιές της Μαρίας

   Η Μαρία Ιόλη Ντορμπά από μικρή ήθελε να ασχοληθεί με το σχέδιο μόδας. Και μπορεί το όνειρό της να μην έχει πραγματοποιηθεί πλήρως, έχει κάνει όμως ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας τις δικές της χειροποίητες ποδιές εργασίας, για μπαρ.

 • Λαρισαίοι διακρίθηκαν σε διαγωνισμό της ΕΡΤ

  Το συγκρότημα Γιώργος Βαλιάκας και Ιδανικοί επιλέχθηκε ως μία από τις τρεις καλύτερες μπάντες του διαγωνισμού «YourBand» της ΕΡΤ στον οποίο υπήρχαν περισσότερες από διακόσιες συμμετοχές.

 • Λαρισαϊκή καινοτομία στο ΜΙΤ
   

  Το laddroller είναι ένα ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να εκτελέσουν μια σειρά από κινήσεις, που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν με κανένα άλλο αντίστοιχο αμαξίδιο, όπως το να κινηθούν άνετα σε όρθια θέση και να υπερβούν ακόμη και μικρά εμπόδια, όπως να ανέβουν ένα πεζοδρόμιο.

 •  «Η Παρέα» της Ευαγγελής Τσιρώνη - Μαλίζου

  Για την καθηγήτρια οφθαλμολογίας Ευαγγελή Τσιρώνη – Μαλίζου το γράψιμο υπήρξε πάντοτε, όχι μια απασχόληση, αλλά προσωπική ανάγκη, μια συνήθεια λυτρωτική, ίσως ακόμη και μια διέξοδος από το έντονο άγχος που συνοδεύει το επάγγελμά της.

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

 • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
 • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
 • Τηλ.: 2410 564029
 • email: dtp@eleftheria.gr
 • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram