Παίζω και μαθαίνω *(μπάλα, να οδηγώ αεροπλάνο, να δαμάζω δράκους)


Μια βραδιά σε ένα ίντερνετ καφέ της Λάρισας, παρέα με φανατικούς gamers

 

Κείμενο: Γιάννης Παπαθανασίου
Φωτογραφίες: Βασίλης Ντάμπλης

Το βράδυ της Παρασκευής, αποτελεί για τους περισσότερους μια νύχτα αφιερωμένη στη διασκέδαση. Για κάποιους όμως, το «έξω», έχει διαφορετικό περιεχόμενο καθώς αντί για μπαρ, τραπεζάκια στις πλατείες, παραστάσεις ή συναυλίες επιλέγουν μια καλή σύνδεση στο ίντερνετ, μεγάλες οθόνες και ισχυρές κάρτες γραφικών. Πρόκειται για τους φανατικούς gamers, δηλαδή παίκτες κάθε ηλικίας, με ιδιαίτερες γνώσεις και αγάπη για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. «Αν δεν το ζήσεις δεν μπορεί να το καταλάβεις», σημειώνει στις Θ.Ε ένας νεαρός, την ώρα που προσπαθεί να καταρρίψει έναν ιπτάμενο δράκο, χωρίς να αφήσει το βλέμμα του από την κονσόλα.

Και είναι πράγματι έτσι, καθώς τα ρεαλιστικά γραφικά, η πλοκή, το σενάριο και οι χαρακτήρες των σύγχρονων ηλεκτρονικών παιχνιδιών, που μοιάζουν με κινηματογραφικές ταινίες, κυριολεκτικά σε καθηλώνουν.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια τα ίντερνετ καφέ πλέον είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επαγγελματική σκηνή των Esports (ηλεκτρονικού αθλητισμού) και είναι ένας ακόμα λόγος που επιθυμούν να πηγαίνουν σε μέρη που υπάρχουν άτομα με επαγγελματικές βλέψεις ή πολλές δυνατότητες και να μαθαίνουν από αυτούς.

Οι χώροι αυτοί είναι όπως μας λένε και οι υπεύθυνοι των καταστημάτων πλέον είναι αναβαθμισμένοι και εξελιγμένοι για να μπορεί η ψυχαγωγία και η διασκέδαση να είναι στον καλύτερο βαθμό. Ο καθένας μπορεί να βρεθεί σε ένα ίντερνετ καφέ για να πιεί τον καφέ του ή το ποτό του και να παρακολουθήσει τα επαγγελματικά πρωταθλήματα που διοργανώνονται στο εξωτερικό και προβάλλονται νυχτερινές ώρες.

Η αίσθηση που έχεις μπαίνοντας σε ένα ίντερνετ καφέ είναι μοναδική: μοιάζει με άλλο κόσμο. Οι νέοι μπορεί να είναι με την παρέα τους αλλά ουσιαστικά διασκεδάζουν κατά μόνας. Η παρέα τους, ο αντίπαλός τους, είναι κάπου αλλού στον κόσμο, τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά. Δεν έχει σημασία που, πώς και ποιος. Δεν έχει σημασία το φύλλο, η ηλικία, το θρήσκευμα, οι ιδεολογικές του απόψεις. Δεν απαιτούνται διαπιστευτήρια εντιμότητας, δεν επιλέγεις κάποιον όμορφο ή όμορφη, δεν ζητάς «ταυτότητα». Αρκεί που υπάρχει. Για να παίξεις. Μαζί, ως συμπαίκτες, ή ως αντίπαλοι.

Συζητώντας με ιδιοκτήτες τέτοιων καφέ αλλά και παιδιά, αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι υπάρχει μία διαφορετική και αρκετά ώριμη λογική που δεν παραπέμπει για κανένα λόγο στον εθισμό.

Μας λένε είναι τρόπος ζωής. Το να παίζουν βράδυ ίσως προέρχεται υποσυνείδητα και από τα σχολικά χρόνια που είχαν να ξεκλέψουν δύο ώρες το βράδυ για παιχνίδι. Το βράδυ είναι πιο άνετα , δεν έχεις υποχρεώσεις, δεν λειτουργεί σχεδόν τίποτα οπότε είσαι και ελεύθερος να κάνεις αυτό που αγαπάς. Υπάρχει μια χαλαρή και ομαδική ατμόσφαιρα με την παρέα. Το βράδυ δεν παίζουν μικρά παιδιά που κάνουν φασαρία οπότε και άτομα από 17 έως 30 επιλέγουν αυτές τις ώρες κυρίως Παρασκευές και Σάββατα.

Είναι ακόμα ένας πιο οικονομικός τρόπος διασκέδασης καθώς το να περάσεις τη βραδιά σε ένα ίντερνετ καφέ με την παρέα από το να πας σε ένα νυχτερινό κέντρο σου κοστίζει πολύ λιγότερο. Ο Γιάννης Καραγιάννης (μέτοχος καταστήματος παροχής υπηρεσιών παιχνιδιού) μας μίλησε πάνω στο κομμάτι του ηλεκτρονικού παιχνιδιού καθώς και το πώς βλέπει την πελατεία σήμερα σε καιρούς κρίσης αλλά και παράλληλα άνθησης των E-sports στην Ελλάδα. «Για τις εποχές που ζούμε υπάρχει πολύ κίνηση, ευτυχώς τα πάμε πολύ καλά αν και παλαιοτέρα δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Τα παιδιά πλέον έρχονται να περάσουν καλά λόγο παρέας κυρίως, περνάνε όμορφα την ελεύθερη ώρα τους με καλή παρέα παίζοντας, από το να κάθονται μόνοι στο σπίτι. Στη Λάρισα υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός και αυτό βοηθάει πάρα πολύ, καθώς προσπαθούμε να προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες στην καλύτερη δυνατή τιμή χωρίς να αισχροκερδούμε σε βάρος των καταναλωτών μας.

Ενδιαφερόμαστε στο τι ζητάει ο νέος σήμερα και πάνω απ όλα το τι ζητάει το παιδί, δημιουργούμε ένα όμορφο περιβάλλον και θέλουμε να επιλέγει το παιδί να έρθει εδώ παρά να προτιμήσει να πάει σε κάποια καφετέρια για καφέ. Θέλουμε να βλέπουν το κατάστημα ως ένα χώρο διασκέδασης με υπευθυνότητα προς τον πελάτη. Κατακρίνουμε κάθε μορφή εθισμού και τζόγου, σκεφτείτε ότι άτομα που ήρθαν εδώ εθισμένοι στο πόκερ η σε οποιοδήποτε άλλο τυχερό παιγνίδι τους διώξαμε όπως επίσης και άτομα τα οποία είχαν πάρα πολλές ώρες εδώ και παίζανε έφτασα σε σημείο να κλείσω υπολογιστή και να τον στείλω σπίτι του.

Για τα νέα παιδιά ενδιαφέρομαι πάρα πολύ ρωτάω πως τα πάνε στο διάβασμα, στο σχολείο, στο φροντιστήριο, το τηλέφωνο μας είναι στη διάθεση των γονιών για ότι μας χρειαστούν προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις, είμαστε σε τόσο καλό σημείο που γονείς με μικρά παιδιά έρχονται έως εδώ για να παίξουν λίγο τα παιδιά τους με τους φίλους τους, θέλουμε ένα οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον».

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram