Άγρυπνοι στην Πινακοθήκη


Άγρυπνοι στην Πινακοθήκη Φωτογραφίες: Βασίλης Ντάμπλης

  • Η διαμονή των παιδιών στην Πινακοθήκη περιλάμβανε ομαδική εικαστική δράση πάνω στο έργο του Ολλανδού ζωγράφου Βαν Γκονγκ « Έναστρη Νύχτα », και εικαστική ομαδική δραστηριότητα με αφορμή το έργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη «Ανοιχτό Παράθυρο».
    Το βράδυ παρατήρησαν τον Ουράνιο Θόλο μέσω τηλεσκοπίου, δείπνησαν, και λίγο πριν κοιμηθούν παρακολούθησαν μια ταινία κινουμένων σχεδίων. Ανάλογες διανυκτερεύσεις παραγοντοποιήθηκαν το Σάββατο 6 Ιουνίου στο Λαογραφικό Μουσείο και το Σάββατο 13 Ιουνίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη.
Η δεκάχρονη Φωτεινή Μπαμπαλή διηγείται στις Θ.Ε, τη συναρπαστική εμπειρία της! 
Ένα παιδί στο κάδρο και γύρω του δεκάδες άλλα, στην ηλικία του και λίγο μεγαλύτερα, έπαιζαν, και τραγουδούσαν, και γέλαγαν και ‘λέγαν ιστορίες. Κι έμοιαζε το παιδί σα να ήθελε να βγει από το κάδρο, να σηκωθεί απ’ την καρέκλα, να πετάξει κατάχαμα το βιβλίο και να μπει κι αυτό στο παιχνίδι. Παρέμεινε όμως εκεί, σιωπηλό στην προσωπογραφία του, κι όταν η ώρα πέρασε και ο ύπνος βάρυνε τα βλέφαρα, έμεινε άγρυπνος φρουρός πάνω από υπνόσακους και μαξιλάρια να ονειρεύεται με μάτια ανοιχτά. Άλλη τέτοια νύχτα δεν είχε ζήσει στη ζωή του ο νεαρός Κ. Μ. Μελάς. Μια νύχτα μοναδική για εκείνον αλλά και για όλα τα παιδιά που διανυκτέρευσαν στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας , στο πλαίσιο της δράσης «Sleepover-διανυκτέρευση σε μουσειακούς χώρους και βιβλιοθήκες», που διοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων. Ανάμεσά τους και η 10χρονη Φωτεινή Μπαμπαλή που διανυκτέρευσε μαζί με τη μικρή της αδερφή Βασιλική, και μίλησε στις Θ.Ε για την εμπειρία της.
Η Φωτεινή δεν είχε ξαναπάει στην Πινακοθήκη και όπως θα μας πει , το γεγονός ότι μπόρεσε να τη γνωρίσει μέσα από έναν τόσο ιδιαίτερο τρόπο, την έκανε να αισθανθεί πολύ όμορφα. Μιλά για τα όσα έζησε με χαρά και περιγράφει με ενθουσιασμό τη διαδικασία. Το πώς αποχαιρέτησαν τους γονείς, πως τακτοποιήθηκαν, πως γνωρίστηκαν με τα άλλα παιδιά, τι έμαθαν, τι είδαν, τι ζωγράφισαν.
Κι από όλες τις δραστηριότητες ποια της άρεσε πιο πολύ; «Που είδα το φεγγάρι», λέει και αναφέρεται στην παρατήρηση του έναστρου ουρανού μέσω τηλεσκοπίου, δράση που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια επιστημονικού προσωπικού του Αστεροσκοπείου Λάρισας "ΑΡΙΣΤΕΥΣ".
Όταν ήρθε η ώρα του ύπνου, τρύπωσε μέσα στον υπνόσακό της.«Και; Κοιμηθήκατε;», τη ρωτάμε. «Ε , στην αρχή κάναμε λίγο ότι κοιμόμασταν, γιατί συζητούσαμε και μερικοί έλεγαν αστεία και γελούσαμε…», μέχρι που τα έντονα συναισθήματα που βίωσαν, οι δεκάδες νέες πληροφορίες, οι πίνακες, οι ζωγράφοι, τα πρόσωπα των νέων φιλών, μπλέχτηκαν με το όνειρο κι αποκοιμήθηκαν.

Χ.Β


 

Σχετικά Άρθρα

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram