Θείες πινελιές


Μορφές λιτές, πρόσωπα γαλήνια, χρώματα και συμβολισμοί που βοηθούν τον πιστό να καταλάβει το βαθύτερο πνευματικό νόημα μιας εικόνας. Αυτά ήταν τα στοιχεία που γοήτευσαν τον νεαρό αγιογράφο Απόστολο Παλάντζα και τον έκαναν να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη βυζαντινή αγιογραφία.

Πάντοτε ήταν κοντά στη θρησκεία και από πολύ νεαρή ηλικία του κέντριζαν το ενδιαφέρον οι εικόνες και οι μορφές των Αγίων. Γι’ αυτό και όπως λέει χαρακτηριστικά θεωρεί ότι δεν «βρήκε» ο ίδιος την αγιογραφία, αλλά η αγιογραφία «βρήκε» αυτόν. Αρχικά, ξεκίνησε τις προσπάθειες μόνος του, εμπειρικά, ενώ η ανάγκη του να εντρυφήσει στο αντικείμενο τον οδήγησε στην κρατική σχολή Αγιογραφίας Βυζαντινών Εικόνων και Τοιχογραφιών. Εκτός από τις σπουδές στη συγκεκριμένη σχολή, έχει παρακολουθήσει μαθήματα και στο Άγιο Όρος.

Η ενασχόληση με την τέχνη που υπηρετεί ο Απόστολος Παλάντζας απαιτεί βαθιά πνευματικότητα. «Οι εικόνες και οι τοιχογραφίες που φιλοτεχνούμε είναι δημιουργήματα του Κυρίου» θα πει με ταπεινότητα. «Ο αγιογράφος μιμείται την τελειότητα του Θεού και δανείζει το χέρι του σε Εκείνον. Με αυτό τον τρόπο η εικόνα γίνεται προσευχή της Εκκλησίας».

Η βυζαντινή αγιογραφία σε σχέση με την καθολική, σημειώνει, είναι πιο συναισθηματική. Στις αγιογραφίες των καθολικών υπάρχει έντονο το καλλιτεχνικό στοιχείο, ενώ στις βυζαντινές κυριαρχεί η πνευματικότητα. Γι’ αυτό και υπάρχουν μόνο δύο διαστάσεις. Αφαιρώντας την 3η διάσταση, δηλαδή το βάθος από την εικόνα, ανοίγουμε ένα παράθυρο στην αιωνιότητα και o ίδιος ο πιστός γίνεται η 3η αυτή διάσταση.

 

Σχετικά Άρθρα

 • Γιορτή μανιταριού στο Σκλήθρο

  Την 7η Γιορτή Μανιταριού διοργανώνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στον χώρο του σχολείου, (μέσα στον οικισμό) ο Eξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκληθριωτών, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Φίλοι του Δάσους & της Μυκητοχλωρίδας » και του Δήμου Αγιάς.

 • Οι barista «σφάζονται» για τις ποδιές της Μαρίας

   Η Μαρία Ιόλη Ντορμπά από μικρή ήθελε να ασχοληθεί με το σχέδιο μόδας. Και μπορεί το όνειρό της να μην έχει πραγματοποιηθεί πλήρως, έχει κάνει όμως ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας τις δικές της χειροποίητες ποδιές εργασίας, για μπαρ.

 • Λαρισαίοι διακρίθηκαν σε διαγωνισμό της ΕΡΤ

  Το συγκρότημα Γιώργος Βαλιάκας και Ιδανικοί επιλέχθηκε ως μία από τις τρεις καλύτερες μπάντες του διαγωνισμού «YourBand» της ΕΡΤ στον οποίο υπήρχαν περισσότερες από διακόσιες συμμετοχές.

 • Λαρισαϊκή καινοτομία στο ΜΙΤ
   

  Το laddroller είναι ένα ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να εκτελέσουν μια σειρά από κινήσεις, που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν με κανένα άλλο αντίστοιχο αμαξίδιο, όπως το να κινηθούν άνετα σε όρθια θέση και να υπερβούν ακόμη και μικρά εμπόδια, όπως να ανέβουν ένα πεζοδρόμιο.

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

 • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
 • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
 • Τηλ.: 2410 564029
 • email: dtp@eleftheria.gr
 • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram