Ioanna Souflia: Κοσμήματα από μάρμαρο


Λευκό μάρμαρο Θάσου, μαύρος χρυσός και διαμάντια, δεμένα σε λιτά, αυστηρά, γεωμετρικά σχέδια είναι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα πολυτελή κοσμήματα της Ιωάννας Σουφλιά.

Η δημιουργός των εντυπωσιακών κομματιών δεν είναι άλλη, από την κόρη του Λαρισαίου τέως υπουργού Γιώργου Σουφλιά, η οποία αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή της Αθήνας, ασχολήθηκε με την αργυροχρυσοχοΐα. Ανακαλύπτοντας μέσα από την μεταχείριση των μετάλλων ένα ιδιαίτερο κόσμο δημιουργίας αποφάσισε να εντρυφήσει στην τέχνη και οδηγήθηκε στο φημισμένο κολλέγιο Central Saint Martins, όπου εξειδικεύτηκε στον σχεδιασμό κοσμημάτων. Η νεαρή σχεδιάστρια, μάλιστα, έκανε το ντεμπούτο της στο Fashion Week του Λονδίνου το 2014 ενώ μόλις φέτος παρουσίασε την πρώτη της συλλογή πολύτιμων κοσμημάτων με τίτλο Symbiosis (Συμβίωση).

Τι σας ώθησε να αφήσετε τη Νομική και να ασχοληθείτε με την κατασκευή κοσμημάτων;

Η Νομικη ήταν μια απόφαση βασισμένη στην λογική, ήταν η πεπατημένη, ίσως μια βεβιασμένη κίνηση ενός ανθρώπου που καλείται σε νεαρή ηλικία να επιλέξει για το υπόλοιπο της ζωής του. Το κόσμημα ήρθε απροσδόκητα ως λύτρωση από τον περιορισμό και την αυστηρότητα του νομικού συλλογισμού και ως μέσο στο οποίο μπορούσα να διοχετεύσω μια δημιουργική ενέργεια που ερχόταν σιγά σιγά στην επιφάνεια. Νομική και κόσμημα αποτέλεσαν συγκοινονούντα δοχεία και τροφοδότησαν ισότημα την αισθητική μου καλλιεργώντας το καθένα ένα ξεχωριστό κομμάτι του εαυτού μου, οδηγώντας με στο σήμερα και σε μια συλλογή που οπτικά εξιστορεί την πορεία μου μέχρι τώρα.

Χρησιμοποιείτε στις δημιουργίες σας μια σειρά από υλικά που δεν συναντώνται συχνά στην κατασκευή κοσμημάτων. Πως τα επιλέξατε και τι σας ενέπνευσε στο καθένα από αυτά;

Στο κόσμημα το υλικό κατέχει τη θέση της γλώσσας σε ένα κείμενο. Για να πεις μια ιστορία χρειάζεσαι το σωστό μέσο για να επικοινωνήσεις τις ιδέες, την ατμόσφαιρα, το κόσμο σου ως δημιουργός. Ο κόσμος από όπου προέρχεται η συλλογη Symbiosis είναι γεμάτος αντιθέσεις που συνυπάρχουν αρμονικά κάτω από ένα ασπρόμαυρο πέπλο. Μυστηριώδης, σαγηνευτικός, επιθετικός και αθώος ταυτόχρονα, ένας κόσμος διττός. Κάθε ένα από τα υλικά μου αντιπροσωπεύει αυτό το διττό στοιχείο. Το μάρμαρο είναι ένα ασυνήθιστο στο κόσμημα υλικό και η συνύπαρξή του με τον χρυσό, υλικό που αποτελεί σήμα κατατεθέν του καλού κοσμήματος, υπηρετεί για εμένα τη λογική της αντίθεσης. Το λευκό μάρμαρο Θάσου, αγνό και ακατέργαστο, με μια ιδιαίτερη σημασία για εμένα ως Ελληνίδα, συναντά τον χρυσό σε μαύρο χρώμα σε αντικείμενα που προκαλούν την πεπατημένη, υμνούν την φινέτσα και αποπνέουν μια αριστοκρατική ομορφια διευρύνοντας την έννοια του πολύτιμου. Φοιτήσατε σε ένα από τα πιο γνωστά κολέγια της Αγγλίας στο χώρο του designκαι της μόδας. Τι αποκομίσατε από την εμπειρία σας και στο συγκεκριμένο ίδρυμα αλλά και σε μια πόλη, το Λονδίνο, όπου δημιουργούνται οι τάσεις του μέλλοντος;

Το πανεπιστήμιο Central Saint Martins εσωκλείει στους τοίχους του την πιο δημιουργική, πρωτοποριακή έως και υπερβολική πλευρά του Λονδίνου. Η ποικιλομορφία ανθρώπων, χαρακτήρων και δημιουργικότητας που συνάντησα τροφοδότησε με ανεκτίμητο τρόπο την σχεδιαστική μου ταυτότητα. Το Λονδίνο και ως μικρογραφία του το CSM, είναι απαιτητικά, δεν συγχωρούν την έλλειψη χαρακτήρα και σε ωθούν στα όρια των δυνατοτήτων σου και παραπέρα. Στα τέσσερα χρόνια που γαλουχήθηκα σε αυτό το περιβάλλον συνειδητοποίησα τη σπουδαιότητα ενός ανοιχτού μυαλού, την αξία της κριτικής και της αποδοχής της όσο σκληρή και αν είναι και τέλος την αναγκαιότητα του να πιστεύεις σε αυτό που έχεις να προσφέρεις με τον δικό σου γνήσιο τρόπο.

Ποιες είναι οι σύγχρονες τάσεις στον σχεδιασμό κοσμημάτων;

Ο κόσμος του κοσμήματος δεν ακολουθεί με την ίδια αυστηρότητα και ευλαβικότητα τον όρο τάσεις της μόδας και αφήνει περισσότερο χώρο για δημιουργικότητα τόσο στους σχεδιαστές όσο και στις γυναίκες που τα φορούν. Ωστόσο κάποια στοιχεία έχουν κερδίσει έδαφος. Η πέρλα ξεφεύγοντας από το κλασσικό περιδέραιο έχει επανέλθει δυναμικά και κάνει την εμφάνιση της σε πρωτοποριακά σχέδια όπως και το γνωστό choker που χρησιμοποιείται ξανά από πολλούς σχεδιαστές. Για το 2016 εξέχουσα θέση έχει η λεπτομέρεια στο κόσμημα αφήνοντας προς το παρόν τον μινιμαλισμό στο παρελθόν. Τέλος, την τιμητική τους έχουν φέτος τα σκουλαρίκια σε μεγάλα μεγέθη, είτε κρεμαστά είτε αγκαλιάζοντας το αυτί (ear cuffs). Το γεγονός ότι είστε Ελληνίδα σας έχει βοηθήσει ή έχει αποτελέσει τροχοπέδη στις συνεργασίες στο εξωτερικό;

Ο κόσμος της μόδας και της τέχνης στο εξωτερικό είναι τυφλός στον τόπο προέλευσης. Μοναδικά κριτήρια αξιολόγησης μιας δουλειάς είναι η ποιότητα, η σκληρή δουλειά και η προσφορά κάτι φρέσκου στον χώρο.

Ποια πιστεύετε πως είναι η θέση του ελληνικού κοσμήματος στη διεθνή αγορά;

Το ελληνικό κόσμημα στην περίοδο που διανύουμε θεωρώ ότι πρωτοστατεί. Υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες σχεδιαστές που έχουν καθιερωθεί στον τομέα του fine jewelry αλλά και στο εικαστικό κόσμημα. Οι Έλληνες δημιουργοί ως επί το πλείστον παρουσιάζουν δουλειές με ιδιαίτερη ομορφιά και καλαισθησία, γεγονός που τους κάνει να ξεχωρίζουν ειδικότερα σε μια χρονική στιγμή οπού το κόσμημα αναδεικνύεται σε σημαντικό κομμάτι της βιομηχανίας της μόδας.

Σχετικά Άρθρα

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram