Το μέλλον της Λάρισας, ξεκινά το 2021


Το μέλλον της Λάρισας, ξεκινά το 2021 φωτογραφία: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος

Ο εκτελεστικός διευθυντής του γραφείου υποψηφιότητας της Λάρισας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, Γιώργος Σάρλης λέει ότι η κατάκτηση του τίτλου θα είναι το σημείο εκκίνησης για την περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης.

Η είδηση ότι η Λάρισα διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα από τους Λαρισαίους. Κάποιοι, σε αυτή την προσπάθεια, είδαν την ευκαιρία να αναγνωριστεί η πολιτιστική της αξία και κάποιοι άλλοι, αναρωτήθηκαν, ποια ακριβώς είναι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν την πόλη άξια να διεκδικήσει μια τέτοια θέση. Δίκαια τα ερωτήματα, ενδιαφέρουσες όμως και οι απαντήσεις που δίνει ο Γιώργος Σάρλης, εξηγώντας ότι, η ανάδειξη μιας πόλης σε πολιτιστική πρωτεύουσα δεν αποτελεί τον προορισμό αλλά το σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξή της.

κ. Σάρλη τι θα κερδίσει η Λάρισα με την ανάδειξή της σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης;

Είναι τόσα τα οφέλη μιας πόλης που αναλαμβάνει τον θεσμό, που ξεπερνούν αυτό που ο κόσμος φαντάζεται ότι θα γίνει το 2021 ως μια απλή αλληλουχία καλλιτεχνικών γεγονότων. Ο θεσμός ξεπερνά τα όρια της πολιτιστικής αναβάθμισης και προεκτείνεται σε οικονομικά, κοινωνικά, παραγωγικά οφέλη, που αν αξιοποιηθούν ορθολογικά και αποτελεσματικά, αλλάζουν την πορεία της πόλης στο μέλλον.

Χαρακτηριστικά, την προηγούμενη εβδομάδα στην Γαλλία, σε συνάντηση πόλεων για θέματα πολιτιστικής πολιτικής που συμμετείχε η Λάρισα αναφέρθηκε οτι σύμφωνα με την διεθνή πρακτική, η απόδοση της επένδυσης στον πολιτισμό αποδίδει 8 ευρώ για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται. Σε πρόσφατη μελέτη μεγάλου διεθνούς οίκου για λογαριασμό του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, στην Ελλάδα το αντίστοιχο νούμερο είναι 3,4 ευρώ για κάθε ένα ευρώ που δαπανούμε. Από αυτό βλέπουμε αφενός το μέγεθος της σημασίας του πολιτισμού στις τοπικές κοινωνίες και αφετέρου τις τεράστιες προοπτικές που υπάρχουν για την χώρα μας και την περιοχή από την ανάληψη τέτοιων μεγάλων Θεσμών.

Η πόλη διαθέτει τις αντίστοιχες υποδομές για υποδεχθεί μια τέτοια διοργάνωση;

Καταρχήν, η διαδικασία είναι με τέτοιο τρόπο δομημένη έτσι ώστε να έχει η πόλη το χρόνο να ετοιμαστεί κατάλληλα. Η Λάρισα είναι σε θέση να διαθέτει αρκετές από τις υποδομές που χρειάζονται για να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Από εκεί και πέρα αν αναδειχθεί σε πολιτιστική πρωτεύουσα, σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί, θα μιλάμε για μια «άλλη Λάρισα». Θα πρέπει όμως, να γίνει αρκετή δουλειά και όχι μόνο σε επίπεδο πολιτείας. Γι’ αυτό και υπολογίζουμε πολύ σε συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα.

Υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι, δεδομένης και της παρούσας οικονομικής κατάστασης, για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει στην πόλη που αναδεικνύεται πολιτιστική πρωτεύουσα το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη», που αντιστοιχεί σε ποσό 1,5 εκ. ευρώ για ένα χρόνο. Παράλληλα, ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης θα στηρίζεται εν μέρη και από εθνικούς πόρους, από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως επίσης και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Για εμάς όμως μεγάλο ρόλο παίζουν και οι χορηγίες, η ιδιωτική χρηματοδότηση που θα σημάνει την εμπλοκή στη διαδικασία και των τοπικών επιχειρηματιών. Είναι καιρός να κάνουμε το πέρασμα από το κρατικοδίαιτο πολιτισμό στον πολιτισμό που εμπλέκει όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική.

Πιστεύετε ότι η Λάρισα είναι μια πολιτιστικά ακμάζουσα πόλη; Ποια είναι η στρατηγική που θα ακολουθηθεί για την καλύτερη αξιοποίηση των πολιτιστικών της πόρων;

Η Λάρισα είναι κατά την γνώμη μου, μια από τις λίγες πόλεις της λεγόμενης επαρχίας, που διατηρεί ένα εξαιρετικό επίπεδο παραγωγής πολιτιστικού προϊόντος τόσο σε καλλιτεχνική αξία όσο και σε πληθώρα και ποικιλία δράσεων. Σας μιλάω ως κάποιος που ήρθε στην πόλη σας μόλις πριν 5 μήνες, και έχω την δυνατότητα να κρίνω χωρίς να νιώθω ίσως τον κορεσμό που μπορεί να έχει ένας Λαρισαίος. Αν το σκεφτείτε λίγο, στην πόλη γίνονται συνέχεια δράσεις και μάλιστα όχι μεμονωμένες αλλά επαναλαμβανόμενες, οργανωμένες θεσμικά και υποστηριζόμενες από τον Δήμο. Φεστιβάλ Πηνειού, Παραστατικών Τεχνών στον Μύλο του Παππά, Κουκλοθεάτρου που ξεκίνησε φέτος, Κινηματογράφου, Ημέρες Μουσικής, μία σπουδαία Πανευρωπαϊκή Έκθεση Κόμικς είναι σε εξέλιξη αυτές τις μέρες στο ΟΥΗΛ. Έχετε ένα από τα πρώτα ΔΗΠΕΘΕ, μια από τις σπουδαιότερες και παλαιότερες Πινακοθήκες, Δημοτικό Ωδείο, Σχολή Μπαλέτου, Συμφωνικές Ορχήστρες, το Λαογραφικό Μουσείο. Σε λίγο εγκαινιάζεται το Διαχρονικό Μουσείο. Συγχωρέστε με αν ξεχνάω κάποια αλλά είναι πραγματικά τόσα πολλά.

Αυτό που ίσως χρειάζεται η πόλη είναι ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός, μια στρατηγική για το που θέλει να πάει πολιτιστικά της σε βάθος 10ετίας. Και αυτό το έχουμε εντάξει, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, στις δράσεις που πραγματοποιούνται ενόψει της πολιτιστικής. Είναι σε εξέλιξη οι εργασίες της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Πολιτιστικής Στρατηγικής, με την οποία έχουμε φέρει στο ίδιο τραπέζι περισσότερους από 20 παραγωγικούς, οικονομικούς, επιστημονικούς και δημιουργικούς φορείς της πόλης. Εκεί συζητάμε, οραματιζόμαστε, σχεδιάζουμε επιστημονικά και θέτουμε τους στόχους και τις προτεραιότητες για το που θέλουμε να δούμε τον πολιτισμό της πόλης το 2025.

Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο βασικός «αντίπαλος» της Λάρισας στον αγώνα της διεκδίκησης;

Όλοι και κανένας. Όσες πόλεις βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία έχουν δυνατότητες και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Αυτό που εμείς κοιτάμε είναι πως θα αναδείξουμε μέσα από την πρότασή μας το υψηλού επιπέδου πολιτιστικό κεφάλαιο που διαθέτουμε, τις δυνατότητες μας να υλοποιήσουμε άψογα ένα τέτοιο θεσμό και το πως θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο τον τίτλο για την περαιτέρω πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Από την άλλη, θα ήθελα να σημειώσω, ότι δεν το αντιμετωπίζουμε ανταγωνιστικά. Με πολλές από τις υπόλοιπες υποψηφιότητες είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο σε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Είναι θα έλεγα μια «συναγωνιστική» διαδικασία.

Ποια είναι η ανταπόκριση που δέχεστε από τους Λαρισαίους σε σχέση με την υποψηφιότητα της Λάρισας;

Νομίζω ότι είναι καλή σε γενικές γραμμές. Στην αρχή διστάζουν λίγο με την ιδέα, υπό την έννοια ότι δεν είχαν φανταστεί ποτέ ότι η πόλη θα ήταν ικανή να αναλάβει ένα τέτοιο θεσμό. Είναι ίσως χαρακτηριστική αντιμετώπιση των πόλεων της περιφέρειας, που ενώ έχουν εξαιρετικές δυνατότητες, δεν έχουν την αντίστοιχη αυτοπεποίθηση. Αν όμως το συζητήσεις μαζί τους, αμέσως αντιλαμβάνονται τις δυνατότητές που υπάρχουν, τις ευκαιρίες που ανοίγονται και ενθουσιάζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε περισσότερους από 100 εθελοντές, έχουν συλλεχθεί πάνω από 5000 υπογραφές υποστήριξης, ενώ οι προτάσεις για δράσεις που θα πλαισιώσουν το καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα, καταφθάνουν ακόμα και σήμερα όχι μόνο από φορείς αλλά και απλούς πολίτες. Το εγχείρημα είναι κατεξοχήν συνεργατικό και η προσέγγιση πρέπει να είναι από «κάτω προς τα πάνω». Αυτό έχουμε προσπαθήσει να ακολουθήσουμε και καθ’ όλη τη διάρκεια της καμπάνιας της υποψηφιότητας, εμπλέκοντας όσο το δυνατό περισσότερους σε αυτή τη διεκδίκηση. 

Τι ετοιμάζετε για την συνέχεια; Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα;

Αν και είμαστε πλέον στην τελική ευθεία, έχει προγραμματιστεί μια μεγάλη και σπουδαία δράση με εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι μόνο τοπικό αλλά, θα έλεγα, και ευρωπαϊκό. Στις 19 Νοεμβρίου, στο Μύλο του Παππά, θα διοργανωθεί από τον Δήμο Λαρισαίων ένα Συμπόσιο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και τη Δημιουργική Οικονομία. Περίπου 150 προσκεκλημένοι, επικεφαλής παραγωγικών και πολιτιστικών φορέων, στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων της Περιφέρειας, φορείς της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, και φυσικά εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών. Ο σκοπός του Συμποσίου είναι να διερευνήσει τους τρόπους μέσω των οποίων η Πολιτιστική και Δημιουργική Βιομηχανία μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην τοπική ανάπτυξη, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία. Στις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά.

 

 

 

* Η ημερομηνία κατάθεσης του τελικού φακέλου υποψηφιότητας είναι η 30η Νοέμβρη 2015. Στις αρχές του επόμενου έτους θα ανακοινωθούν οι πόλεις που θα περάσουν στην τελική φάση της διαδικασίας και προς το τέλος του 2016 θα ανακοινωθεί ο τελικός νικητής.Σχετικά Άρθρα

 • Γιορτή μανιταριού στο Σκλήθρο

  Την 7η Γιορτή Μανιταριού διοργανώνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στον χώρο του σχολείου, (μέσα στον οικισμό) ο Eξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκληθριωτών, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Φίλοι του Δάσους & της Μυκητοχλωρίδας » και του Δήμου Αγιάς.

 • Οι barista «σφάζονται» για τις ποδιές της Μαρίας

   Η Μαρία Ιόλη Ντορμπά από μικρή ήθελε να ασχοληθεί με το σχέδιο μόδας. Και μπορεί το όνειρό της να μην έχει πραγματοποιηθεί πλήρως, έχει κάνει όμως ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας τις δικές της χειροποίητες ποδιές εργασίας, για μπαρ.

 • Λαρισαίοι διακρίθηκαν σε διαγωνισμό της ΕΡΤ

  Το συγκρότημα Γιώργος Βαλιάκας και Ιδανικοί επιλέχθηκε ως μία από τις τρεις καλύτερες μπάντες του διαγωνισμού «YourBand» της ΕΡΤ στον οποίο υπήρχαν περισσότερες από διακόσιες συμμετοχές.

 • Λαρισαϊκή καινοτομία στο ΜΙΤ
   

  Το laddroller είναι ένα ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να εκτελέσουν μια σειρά από κινήσεις, που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν με κανένα άλλο αντίστοιχο αμαξίδιο, όπως το να κινηθούν άνετα σε όρθια θέση και να υπερβούν ακόμη και μικρά εμπόδια, όπως να ανέβουν ένα πεζοδρόμιο.

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

 • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
 • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
 • Τηλ.: 2410 564029
 • email: dtp@eleftheria.gr
 • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram